Kevin Strootman deed niet mee, Ola Toivonen was al gewisseld en dus nam Oscar Hiljemark dinsdag als aanvoerder de trofee in ontvangst na de 3-0 winst in de 'Lichtstadderby' tegen Eindhoven. En die rol bevalt de 21-jarige Zweed wel. Hij wil graag uitgroeien tot een leider van PSV.

Door Rypke Bakker

"Het leiderschap is altijd een onderdeel van mij geweest als voetballer", zegt Hiljemark. "Dat was in Zweden al zo, ook bij Jong Zweden was ik aanvoerder. Oké, dit is een andere omgeving en een andere taal. Maar ik begrijp het Nederlands voor het grootste deel al wel."

"Spreken is lastiger, maar het gaat steeds beter. Ik probeer veel te praten in het veld. Ik vind het leuk om die verantwoordelijkheid op me te nemen. Die aanvoerdersband dinsdag voelde daarom ook goed. Of ik dit seizoen al aanvoerder zou willen worden van PSV? Waarom niet? Als de trainers het aan me vragen dan zou ik het een eer vinden. Zoals ik al zei, Ik houd van de verantwoordelijkheid."

Geen zorgen

Hiljemark kwam in de winterstop over van IF Elfsborg. De tweevoudig Zweeds international had onder Dick Advocaat even een basisplaats. Hij belandde weer op de bank toen Ola Toivonen terugkeerde van zijn blessure.

Vervolgens trainde Hiljemark geregeld individueel met de nieuwe trainer Phillip Cocu. "Ik wilde wat specifieke dingen leren, de Nederlandse manier van voetballen", legt Hiljemark uit. "Cocu is daar een fantastische trainer voor, technisch en tactisch."

Over zijn rol in het komende seizoen heeft Hiljemark nog niet met Cocu gesproken. "Nee, maar na ruim een week voorbereiding voelt het goed. Ik denk dat het een mooi seizoen wordt, al zijn er wel veel spelers vertrokken. Wat overblijft is erg jong."

"Maar goed, ik maak me geen zorgen over een tekort aan ervaring. Als je aan iets nieuws begint, moet je ergens beginnen. En anders hebben Cocu en de andere trainers nog de nodige ervaring om over te brengen op de groep."

Van Bommel

Persoonlijk doel van Hiljemark is om dit seizoen zoveel mogelijk te spelen. Door het stoppen van Mark van Bommel en het naderende vertrek van Strootman lijkt zijn kans op een basisplaats behoorlijk toegenomen.

"Het zal wel lastig worden zonder Strootman en Van Bommel. Kevin is een fantastische voetballer, met karakter. Hij straalt vertrouwen uit. Mark had dat ook. Hij maakte bijna nooit fouten, nam steeds de goede beslissing. Ik heb veel van ze opgepikt."