De Nederlander Björn Kuipers vindt het een eer dat hij door de FIFA is aangewezen als scheidsrechter voor de finale van de Confederations Cup. Voor de veertigarige leidsman uit Oldenzaal is het zijn eerste finale tijdens een landentoernooi.

"Ik ben enorm trots op de toewijzing. Brazilië en Spanje zijn geweldige voetballanden. Om als scheidsrechter op dit niveau te komen, is hard werk nodig."

Kuipers staat sinds 2006 op de lijst van de wereldvoetbalbond en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de topscheidsrechters in de wereld. Hij floot tijdens het WK voor clubs in 2010, de Europese Super Cup in 2011, het Europees kampioenschap in 2012 en was vorige maand de verantwoordelijke bij de eindstrijd van de Europa League tussen Benfica en Chelsea in de Amsterdam Arena.

Kuipers geniet van zijn tijd in Brazilië. "Het was een geweldig moment toen ik te horen kreeg dat ik mocht fluiten in dit toernooi", stelt Kuipers zaterdag in een interview met de FIFA, die tijdens het toernooi scheidsrechters geen toestemming geeft om media te woord te staan.

"Het is een geweldig land. Groot, maar interessant. Hoewel we niet veel hebben kunnen zien, omdat we veel trainingen hebben en daarna druk zijn met het analyseren van de wedstrijden." De Tukker floot in de groepsfase al het duel tussen Uruguay en Nigeria (2-1).  

Na het WK voor clubs is de Confederations Cup het tweede toernooi van de FIFA waar gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Kuipers is enthousiast over het gebruik hiervan. "Tot op heden hebben we het nog niet nodig gehad, omdat er zich geen onduidelijke situaties hebben voorgedaan. Maar we hebben een horloge en als de bal de doellijn passeert, trilt het horloge en wordt een signaal afgegeven dat het een goal is. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor de scheidsrechter in moeilijke situaties."

Kuipers heeft een wens als het gaat om het verloop van de finale. "Dat is heel simpel. Ik hoop dat er na de finale niemand is die het over mij heeft."

De finale tussen Brazilië en Spanje staat zondag op het programma in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. De aftrap is om 0.00 uur middernacht Nederlandse tijd.