Ajax was zaterdagmiddag zoals verwacht een maatje te groot voor de amateurs van SDC Putten. In Putten werd er met 1-4 gewonnen en maakten Davy Klaassen en Nicolai Boilesen na lang blessureleed hun rentree in de hoofdmacht.

Trainer Frank de Boer was grotendeels tevreden over het spel van de Amsterdammers. "Er was een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft. De eerste helft was heel goed. Daarna was het ietsje minder, maar qua beleving en aanvalsspel ben ik zeer tevreden."

De 43-jarige oefenmeester had Klaassen centraal op het middenveld geposteerd en zag de jongeling in zijn ijver af en toe de verkeerde keuzes maken. "Hij is enthousiast en heeft een tijd niet gespeeld. Hij is nog een beetje zoekende op zijn positie en af en toe liep hij de ruimtes dicht. Dat is ook normaal, want hij is van origine een meer aanvallende middenvelder."

De Boer waakt voor overbelasting bij zowel Klaassen als Boilesen. "Het zou heel raar zijn als zij ineens dertig wedstrijden gaan spelen. Ik zal met deze jongens zeker rekening gaan houden, zoals ik dat afgelopen seizoen met Kolbeinn Sigthorsson en nog een paar andere jongens heb gedaan."

Over het spel van Boilesen toonde De Boer zich verheugd. "Daar ben ik hartstikke blij mee, maar we moeten ons realiseren dat hij er anderhalf jaar uit is geweest. Straks gaan we om de drie dagen spelen en dan is het wachten op het moment dat het verkeerd gaat, dus daar gaan we heel voorzichtig mee om."

Foto's

Met de terugkeer van het duo heeft de Ajax-trainer er voor zijn gevoel twee nieuwe spelers bij. "Ze hebben het hele jaar niet meegetraind en maken nu de keuze lastig voor wie er op de bank komt en wie er speelt. Maar dat is natuurlijk ook goed, want dat zorgt voor een hoger niveau op de training en in de wedstrijden."

"Voetballend hebben Davy en Nicolai zich de afgelopen tijd niet ontwikkeld, maar fysiek wel. Als je foto's naast elkaar zet van de Boilesen van toen en de Boilesen van nu; dat is echt een wereld van verschil. Hij is echt een kerel geworden."

Maandag vertrek Ajax naar Oostenrijk voor een trainingskamp. "Er gaan 23 spelers mee, plus drie keepers", aldus De Boer. "Ik moet nog aan drie jongens vertellen dat ze niet mee gaan en aan drie jongens vertellen dat ze wél meegaan. Alle internationals die nog terugkomen gaan zeker weten mee."

Eriksen 

"Ja, ook Christian Eriksen moet zich gewoon melden", vertelt de oefenmeester over de Deense middenvelder, die nog vakantie heeft en veelvuldig in verband wordt gebracht met een transfer. "Een nieuw contract voor hem? Ik hoop het. Hij weet dat wij dat graag willen, dus het is aan Christian. Bij Siem de Jong is dat ook zo. Zoals het er nu naar uit ziet verwacht ik geen transfers, het is vrij stil.''

Ook over de huidige transferontwikkelingen bij PSV had de oefenmeester een mening. Onlangs werden Jeremain Lens, Dries Mertens en Erik Pieters verkocht door de Eindhovenaren. "Ik denk dat dat uiteindelijk een goede keuze is, hoewel Lens en Mertens natuurlijk wel bepalende spelers zijn geweest." 

"Het is lastig in te schatten hoe sterk PSV is. Ze hebben vooralsnog jong ingekocht en het is afwachten of die jongens het 34 wedstrijden achter elkaar vol kunnen houden. Wij hebben de laatste drie jaar ook jong ingekocht en we zijn drie keer kampioen geworden. Ik hoop voor PSV dat het bij hun ook beter gaat." Met een knipoog: "Maar natuurlijk niet dat ze eerste worden."