De Jupiler League begint op vrijdag 2 augustus aan de nieuwe competitie met vier duels. Dat blijkt uit het definitieve speelschema dat de KNVB vrijdag publiceerde.

In het conceptprogramma, dat twee weken geleden werd rondgestuurd, zou alleen FC Dordrecht thuis tegen MVV aantreden op de eerste speeldag.

Daar zijn de volgende drie duels bij gekomen: FC Eindhoven - VVV-Venlo, Excelsior - Helmond Sport en Fortuna Sittard - De Graafschap.

Door de toetreding van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente en amateurclub Achilles'29 vergde de samenstelling van het speelschema meer tijd dan in voorgaande jaren.

''De puzzel was complexer dan gebruikelijk'', liet de KNVB weten. ''In dit schema is, naast sportief technische uitgangspunten, maximaal rekening gehouden met vraagstukken die betrekking hebben op openbare orde en veiligheid.''

Jong PSV

Jong PSV opent het nieuwe avontuur in de eerste divisie op zaterdag 3 augustus met de uitwedstrijd tegen Sparta. Achilles'29 debuteert op diezelfde dag met de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Het gedegradeerde Willem II krijgt zondag 4 augustus streekgenoot FC Den Bosch op bezoek.

Jong FC Twente (thuis tegen FC Oss) en Jong Ajax (thuis tegen Telstar) zijn pas op maandag 5 augustus aan de beurt.

Het bestuur van Sparta reageerde 'zeer teleurgesteld' op het definitieve speelschema. De clubleiding vindt dat de eigen ploeg te veel wedstrijden op zaterdagmiddag om 16.30 uur moet afwerken.

"Onevenredig veel in vergelijking met de andere clubs in de Jupiler League. Daardoor kunnen we niet de optimale service bieden aan de supporters en sponsors, van wie een merendeel de voorkeur heeft voor een andere aanvangstijd."

"We blijven ernaar streven om in de toekomst zo veel mogelijk wedstrijden op zondagmiddag te spelen'', liet Sparta weten.