In 'De drie van' legt NUsport elke vrijdag drie stellingen voor aan iemand uit de voetballerij. Deze keer Nicky Hofs (30), die met Jong Oranje in 2006 de Europese titel pakte en onlangs stopte met profvoetbal.

Door Charlie Bootsman

1. Cor Pot had zijn basisspelers nooit moeten sparen tegen Jong Spanje

"Ik had alleen die jongens gespaard die een paar pijntjes hadden, zou zelf niet een heel team gaan wisselen. Ik begrijp best dat je andere jongens wilt laten spelen, maar je blijft met een dubbel gevoel zitten. Nu is het weer een klein smetje, het is toch anders wanneer je de groepsfase met negen punten afsluit. Dan ga je met een lekker gevoel de halve finale in en ben je ook niet moe. Ik denk zeker dat je met dit elftal de titel moet halen. Spanje heeft ook een goed team, maar ik schat Nederland ondanks de nederlaag iets hoger in. Dit elftal is beter dan ons team in 2006, zeker als je kijkt waar ze nu allemaal spelen. Ik denk dat Nederland die halve finale met 3 of 4-1 wint van Jong Italië."

"Ik vind Marco van Ginkel op dit moment één van de beste spelers in Jong Oranje. Hij verdient het om te spelen en doet het fantastisch. Of het te vroeg is om naar Chelsea te gaan? Ach, wat is tegenwoordig vroeg? Je ziet wel meer spelers die op jongere leeftijd in een eerste elftal staan, bij Arsenal gebeurt dat al jaren. Als zo'n jongen door het ijs zakt, zegt vooral in Nederland iedereen al snel dat het te vroeg is. Ik vind Van Ginkel wel klaar voor die stap en denk dat hij het goed gaat doen. Je ziet het aan Alexander Büttner. Die speelt dan maar dertien wedstrijden bij Manchester United, maar wordt daar toch kampioen. Wie weet zijn er voor Van Ginkel nog betere opties waar hij meer zekerheid heeft. Chelsea zal hem toch rustig gaan brengen, misschien is er wel een tussenstation."

2. De spelers van mijn generatie hebben veel te weinig uit hun carrière gehaald

"Ik denk het wel, maar dat heeft ook met blessures te maken. Ik kan niet voor iedereen praten, al is deze lichting natuurlijk veel verder. Er zijn ook goede voorbeelden, want Kenneth Vermeer was bij ons bijvoorbeeld al eerste keeper en staat nu in Oranje. Wat mezelf betreft ben ik heel tevreden met mijn transfer naar Feyenoord en mijn debuut in het Nederlands elftal. Ik denk wel dat ik het iets langer had volgehouden als ik beter met mijn lichaam was omgegaan."

"Ik ga nu bij de amateurs in de vierde klasse spelen omdat ik te veel last heb van mijn kniëen en me volledig wil richten op mijn carrière als trainer. Ik word komend jaar assistent bij de B2 van Vitesse, een erg leuke lichting. Het is natuurlijk afwachten hoe het verder gaat, maar ik heb het gevoel dat coachen me wel ligt. Ik heb bij mijn contractbesprekingen aangegeven dat ik door wil groeien, het is niet zo dat ik in de jeugd wil blijven. Toen ik klein was, wilde ik profvoetballer worden en nu dat klaar is heb ik ambities als trainer."

3. Vitesse houdt de titelrace volgend seizoen wel vol

"Dat is moeilijk te zeggen. Ze hebben nog geen trainer en je weet niet wat er staat te gebeuren met de spelersgroep. De club is net naar een fantastisch complex gegaan op Papendal en daar moet je de eerste stap zetten. Je hebt nu meer te bieden aan jonge talenten. Wat het eerste elftal betreft zal Wilfried Bony wel vertrekken, maar voor de rest van de jongens is het afwachten. Het is goed dat mijn maatje Theo Janssen doorgaat. Hij is gewoon een makkelijke voetballer, die kan het niveau nog wel drie jaar volhouden."

"Ik denk dat we pas in de winterstop kunnen zeggen of Vitesse titelkandidaat is. Het is wel zonde dat Fred Rutten niet is gebleven. Je zag jongens onder hem natuurlijk wel beter worden. Het is jammer dat het team niet op die manier door kan groeien. Ik vind het ook moeilijk dat een nieuwe coach straks wordt beoordeeld op het werk van Rutten. Dat wordt een zware opgave."