Lionel Messi heeft woensdag ontkend dat hij ooit de belasting heeft ontdoken. De sterspeler van FC Barcelona is door de Spaanse justitie aangeklaagd voor belastingontduiking.

Messi stelt op zijn Facebookpagina dat hij alleen via de media heeft vernomen dat er een onderzoek naar hem is ingesteld. "Ik ben verrast, maar alles gaat goedkomen omdat we altijd aan onze fiscale verplichtingen hebben voldaan, zoals voorgedragen door onze consultant. Hij zal zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen.''

De fiscale opsporingsdienst zou een bevel tegen Messi en zijn vader uit hebben staan.

De Argentijnse international wordt ervan verdacht in de jaren 2007, 2008 en 2009 meer dan vier miljoen euro te hebben achtergehouden voor de belastingdienst.

De aanklacht is door justitie bij een rechtbank in Gavà neergelegd, de regio vlakbij Barcelona waar Messi woont.

Volgens de aanklacht is er door Messi en zijn adviseurs onder meer gebruik gemaakt van ontoelaatbare constructies met zogenoemde belastingparadijzen. Het initiatief daarbij zou zijn uitgegaan van de vader van de voetballer.

Messi, die binnenkort 26 jaar wordt, geldt als een van de best betaalde sporters ter wereld. Volgens ingewijden verdient hij als speler van Barcelona ongeveer vijftien miljoen euro per jaar. Dat bedrag wordt nog eens verdubbeld met allerlei inkomsten uit nevenactiviteiten.

Barcelona heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen tegen de sterspeler.