Denemarken heeft dinsdagavond in het WK-kwalificatietoernooi op eigen veld een flink pak slaag gekregen van het bescheiden Armenië.

De ploeg van bondscoach Morten Olsen ging in Kopenhagen met liefst 0-4 onderuit. Daarmee zijn de Deense WK-kansen in poule B, met Italië, Bulgarije en Tsjechië als concurrenten, aanzienlijk geslonken.

Voor de verrassende bezoekers kwam onder anderen Aras Özbiliz tot scoren. Hij speelde tot vorig jaar augustus bij Ajax. De 23-jarige aanvaller komt nu uit voor FK Koeban Krasnodar in de Russische competitie.

Bij het onherkenbare Denemarken kwamen onder anderen Christian Eriksen (Ajax), Dennis Rommedahl (komend seizoen RKC Waalwijk) en Andreas Bjelland (FC Twente) in actie. Lasse Schöne en Viktor Fischer (beiden Ajax) bleven op de bank.

"Dit is de zwartste dag in mijn voetballeven'', verzuchtte Olsen, die de Deense selectie al bijna dertien jaar onder zijn hoede heeft. "Het is onbegrijpelijk dat we niets beters konden laten zien dan dit. Maar het is honderd procent mijn schuld. Er ging van alles mis. Niemand kwam ook maar in de buurt van zijn topvorm. Ik heb helemaal geen zin in een analyse. Het was ronduit bedroevend."