Louis van Gaal maalt er niet om dat de Aziatische trip van Oranje erop zit. De bondscoach van Oranje sprak van een 'slechte wedstrijd' tegen China, die wel met 2-0 werd gewonnen.

"We zijn heel slecht begonnen. Eigenlijk onverklaarbaar, want we hebben veel beter getraind dan in Indonesië en de omstandigheden zijn ook beter", foeterde Van Gaal voor de camera van SBS 6.

De Chinezen speelde vanaf de dertiende minuut met een man minder na een rode kaart voor Qin Sheng. "We hebben veel balverlies geleden, wat eigenlijk niet mag op zo'n goed veld."

"Dan spelen we elf tegen tien en moet je een veel sneller tempo kunnen spelen. Dat hebben we verzaakt. We hebben ook dotten van kansen gemist. Wat dat betreft is het wel goed dat het nu over is."

Gewisseld

Van Gaal vindt dat de Australische scheidsrechter Chris Beath eigenlijk geen rode kaart had moeten trekken. "Er is dan geen sprake meer van een wedstrijd. In een oefenduel moet je dan eigenlijk even naar de bank stappen en zeggen dat de speler gewisseld moet worden."

Ondanks dat was Van Gaal blij met de reis naar Azië. "Ik heb veel spelers kunnen beoordelen op verschillende posities. Ik heb ze nu leren kennen in de groep en dat is heel positief. De ene keer valt het mee en de andere keer valt het tegen."