Hij is zeer tevreden over hoe zijn reservespelers zich opstellen tijdens het EK in Israël, maar Jong Oranje-coach Cor Pot is niet van plan om in de laatste poulewedstrijd tegen Spanje basisplaatsen te gaan uitdelen als beloning.

Door Daan Smink

Nederland is dankzij de twee overwinningen tegen Jong Duitsland en Jong Rusland al zeker van een plek in de halve finales. Pot zou daarom woensdagavond veel van zijn reserves een kans kunnen geven in het Hamoshava-stadion in Petach Tikva.

''Maar aan beloningen doe ik niet. De beloning krijg je als je Europees kampioen wordt. Het is hier geen kinderspeeltuin. De besten spelen. Wel moet ik de reservespelers mijn complimenten maken. Ze trainen ongelooflijk goed en gedragen zich professioneel. Ik kan niet iedereen speeltijd geven op zo'n toernooi, maar we vormen wel één team met z'n allen.''

Pot wijzigt zijn team slechts op enkele plaatsen, al wilde hij niet zeggen welke. De enige reden is dat sommige vaste krachten met wat pijntjes kampen. Aanvoerder Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij hadden of hebben lichte klachten.

Pot wilde op namen echter niet ingaan. ''De spelers weten de opstelling ook nog niet. Ik maak het eerst aan hen bekend en moet ook nog met mijn medische staf overleggen.'' Doelman Jeroen Zoet is de enige die 'op scherp' staat vanwege zijn tegen Duitsland ontvangen gele kaart. Wellicht wordt hij daarom gespaard.

Barcelona-voetbal

De keuzeheer is onder de indruk van Spanje, dat eveneens al twee keer won. ''Het is een mooie ploeg, ze spelen Barcelona-voetbal, met veel techniek, snelheid en variatie. Duitsland slaagde er tegen Spanje nauwelijks in de bal bij zich te houden. Dat moeten wij voorkomen. Natuurlijk heeft Spanje een paar heel goede spelers, maar die hebben wij ook.''

Pot herhaalde nog eens dat het hem niet uitmaakt of hij Italië of Noorwegen treft in de halve finales. Die twee teams komen woensdag eerder op de avond tegen elkaar in actie in de andere poule, waar verder alleen Israël nog een kleine kans heeft om door te gaan.

''Ik laat mijn keuzes niet afhangen van wat er in die poule gebeurt. Wat betreft de opstelling ben ik er al uit. Geen idee of Spanje wel rekening houdt met welke ploeg het liever in de halve finale wil treffen.''