Zuid-Korea heeft dinsdag een grote stap gezet naar het achtste achtereenvolgende optreden op een WK.

De nummer vier van het WK 2002 rekende in Seoul af met concurrent Oezbekistan: 1-0. De enige treffer viel in de 42e minuut en was een kolderiek eigen doelpunt. De Oezbeek Akmal Shorahmedov liet zijn eigen doelman met een kopbal kansloos.

In de slotfase ontstond er enige onrust toen een fan het veld opkwam. De supporter werd door stewards snel afgevoerd.

Zuid-Korea staat nu met veetien punten bovenaan in de groep, gevolg door Iran met dertien punten. De nummer twee van de poule won dinsdagavond in Teheran met 4-0 van Libanon. Reza Ghoochannejhad bracht de derde treffer op zijn nam. De Nederlandse Iraniër maakte vorige week tegen Qatar (1-0) al het enige doelpunt van de WK-kwalificatiewedstrijd.

In eigen hand

Mede door de productieve inbreng van Ghoochannejhad heeft Iran de kansen op het WK-ticket in eigen hand. Hij emigreerde op jonge leeftijd van Iran naar Nederland en kwam in het verleden onder meer uit voor Go Ahead Eagles, Cambuur en Sint-Truiden. Sinds januari van dit jaar speelt hij bij Standard Luik.

Alleen Oezbekistan kan Iran nog bedreigen, maar moet tijdens de laatste speelronde een achterstand van twee punten goedmaken.

Op basis van een beter doelsaldo kan er voor koploper Zuid-Korea weinig meer fout gaan in deze poule. De eerste twee landen kwalificeren zich voor het WK. Zuid-Korea en Iran spelen volgende week tegen elkaar de laatste groepswedstrijd.