Jan van Halst is in de eerste week van het EK onder-21 nog niet heel erg onder de indruk geraakt van het spel van Jong Oranje.

Door Charlie Bootsman

De analist zag het elftal van bondscoach Cor Pot dan wel winnen van Jong Duitsland en Jong Rusland, maar het ging niet altijd even soepel.

"Ze hebben me nog niet helemaal overtuigd. Wat ik mis is volwassenheid. Met de ervaring die ze hebben, verwacht je dat ze een wedstrijd wel even dood kunnen spelen", aldus Van Halst in gesprek met NUsport.

"Het zat tegen Rusland bijvoorbeeld wel mee dat ze tegen tien man speelden, maar dan krijgen ze toch nog een doelpunt tegen. Dat mag niet gebeuren. Bij een 2-0 voorsprong worden ze nonchalant, ze kunnen dat knopje niet omzetten."

Buitencategorie

Van Halst verwacht dat Jong Spanje het de mannen van Pot woensdagavond een stuk lastiger zal maken in de laatste poulewedstrijd. "Spanje heeft met Isco en Thiago twee spelers van de buitencategorie. Alleen als ze die uitschakelen, heeft Oranje een kans."

Pot zal zijn elftal waarschijnlijk maar op een paar plekken wijzigen in vergelijking met de wedstrijden tegen de Duitsers en de Russen. Van Halst kan zich wel vinden in de tactische keuzes van de trainer. Zo krijgt Marco van Ginkel de voorkeur boven Jordy Clasie.

"Van Ginkel heeft meer diepgang naar voren toe. Dat is meer het moderne spel van een hedendaagse middenvelder. Hij moet het spel verdelen en er vervolgens nog overheen knallen. Dat doet hij niet blind, maar met een goede technische bagage. Je hoort inderdaad weinig gemor bij de wisselspelers, maar dat dwingt Van Ginkel ook af."

Privileges

Het is de vraag of Pot straks nog de opstelling bepaalt als Louis van Gaal afreist naar Israël. De bondscoach van het grote Oranje zit bij de halve finale en de eventuele eindstrijd op de tribune. "Ik denk dat hij wel als supporter komt met speciale privileges. Hij heeft een all access pass", zegt Van Halst met een knipoog.

"Het ligt aan Van Gaal zelf. Hij hangt altijd al een beetje boven dit Jong Oranje, heeft ook direct of indirect de selectie samengesteld. Het is de vraag of hij zich echt op de achtergrond kan houden, niet even de kleedkamer in wandelt. Eerst zien en dan geloven of Van Gaal dat lukt."

Jong Oranje treft Jong Italië of Jong Noorwegen in de halve eindstrijd. "Dat zijn allebei goede ploegen hoor. Die hebben me heel erg verbaasd in positieve zin. Italië speelt heel erg aanvallend en Noorwegen komt er snel uit."

Van Halst verwacht geen Europese titel voor Jong Oranje. "Dat denk ik niet. Het valt me toch een beetje tegen hoe volwassen ze zijn. Helemaal omdat ze met heel veel ervaren jongens spelen. Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi moeten dat toch wel kunnen, net als aanvoerder Kevin Strootman. Ze laten zich nog te vaak overlopen."