Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich gekwalificeerd voor de eindronde van het EK voetbal, die in juli in Litouwen wordt gehouden.

De talenten van bondscoach Wim van Zwam versloegen maandagavond rivaal Duitsland in de Noorse plaats Notodden met 1-0.

Thom Haye van AZ, die een kwartier voor tijd was ingevallen voor Kyle Ebecilio, maakte diep in blessuretijd de cruciale treffer.

Nederland, dat zich vrijdag had geblameerd door van het 'nietige' Cyprus te verliezen, eindigde daardoor met zes punten als eerste in de poule vóór Noorwegen.

De jonge Noren versloegen hun Cypriotische leeftijdsgenoten weliswaar met 3-0 maar bleven ondanks een beter doelsaldo tweede op onderling resultaat.

Van Zwam had in Noorwegen naast Ebecilio, door FC Twente overgenomen van Arsenal, onder anderen de beschikking over 'routiniers' als Karim Rekik (Manchester City), Nathan Aké (Chelsea), Yassine Ayoub (FC Utrecht) en de Feyenoorders Terence Kongolo en Anass Achahbar.

"In de slotfase ging het enorm op en neer omdat beide teams moesten winnen. In de laatste minuut valt de bal goed voor ons, staan we zelfs met drie man voor de goal, en maakt Thom hem uiteindelijk. Daarna dook echt iedereen op elkaar en was ik zelfs nog even bang voor blessures'', omschreef Van Zwam de ontknoping.