José Mourinho is maandag onder massale belangstelling gepresenteerd als manager van Chelsea.

"Ik ben heel erg blij dat ik hier ben. Het is de eerste keer dat ik ergens kom waar ik al geliefd ben", aldus de vijftigjarige Portugees.

"Hoe ik mezelf zou willen noemen? De happy one", zo verwees hij naar zijn befaamde uitspraak tijdens zijn eerste presentatie bij Chelsea in 2004 (De special one).

In zijn eerste periode bij Chelsea tussen juli 2004 en september 2007 won Mourinho onder meer twee landstitels en de FA Cup. 

"Ik denk dat de verwachtingen hoger zijn dan in 2004. Mensen weten nu dat ik de club prijzen kan bezorgen. Ik heb dus zeker niet voor de makkelijkste weg gekozen. Dit is een grote uitdaging. Misschien gaat het nu nog wel beter. Ik vertrouw altijd op mijn werk. Heel veel mensen die hier werken ken ik al. Overal heb ik succes gehad."

"Ik wil nog duidelijk maken dat ik in 2007 niet ben ontslagen. We hebben toen gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan. Het was een triest moment, maar ik heb er geen spijt van."

Ervaring

Nog altijd is de Portugees de coach die 't het langst heeft uitgehouden onder eigenaar Roman Abramovitsj.

"Of ik veel ben veranderd? Mijn perspectief is misschien anders, ervaring is heel belangrijk, zeker als je het goed gebruikt. Ik vind mezelf met vijftig jaar nog steeds jong als manager."

"Toen ik in 2000 begon met coachen, dacht ik dat ik alles wist. Maar na dertien jaar weet ik dat ik nog helemaal niets weet."

Liefst 250 journalisten waren afgekomen op de presentatie. "Ik houd hier niet echt van, dat geef ik eerlijk toe. Wat ik echt graag wil doen, is werken. En veel vragen van de journalisten gaan over het werk, dus laat me aan het werk gaan. Begon de voorbereiding overmorgen maar."

Real Madrid

Mourinho werkte na zijn eerste termijn bij Chelsea bij Internazionale (2008-2010) en Real Madrid. Bij die laatste club vertrok hij eerder deze maand na drie seizoenen.

Zijn contract bij Chelsea loopt medio 2017 af. "Ik hoop de verbintenis tot de laatste dag uit te dienen. Op een gegeven moment besloot ik mijn vorige club te verlaten. Pas daarna kwam Chelsea."