Swansea City-coach Michael Laudrup werd deze week onaangenaam verrast door de mededeling dat Ajax de oud-voetballer opriep om voor een Amsterdamse rechtbank te verschijnen.

De Nederlandse landskampioen plaatste donderdag een advertentie in Het Parool met deze mededeling, omdat Ajax nog enkele miljoenen claimt van Laudrup in verband met een belastingzaak uit 1997. De Deen speelde in het seizoen 1997-1998 in het shirt van Ajax.

De advertentie was nodig, omdat Laudrup 'geen bekende woon- of verblijfplaats' in Nederland of daarbuiten heeft. Volgens een woordvoerder van de Amsterdammers is dit een 'formele procedure'. "Kennelijk waren we niet in het bezit van adresgegevens", zegt deze zaterdag in het AD.

In diezelfde krant spreekt John van Zweden, de mede-aandeelhouder van Laudrups huidige werkgever Swansea City, zijn ongenoegen uit over de gang van zaken. "Hij wordt nu weggezet als crimineel."

De Nederlander had op vrijdag contact met de coach. "Laudrup reageerde met allerlei vragen. Ajax laat in de krant zetten dat onze trainer geen vaste verblijfplaats heeft. Michael is een keurige vent. Nu lijkt het wel alsof hij een zwerver is die onder een brug slaapt. De hele wereld weet dat hij manager is van Swansea City."

Kleine club

Ook de zaakwaarnemer van Laudrup is verbijsterd. "Laudrup is behoorlijk ontstemd over de situatie" zegt Bayram Tutumlu tegen Voetbal International. "En dan druk ik me nog zacht uit. Een kampioen behandel je niet op deze manier. Michael Laudrup is een van de beste spelers ooit."

"Hij koos destijds voor Ajax, terwijl hij ook naar tal van andere grote clubs kon. Hij heeft in die periode grote offers gebracht en op aandringen van Morten Olsen voor Amsterdam gekozen. Dan is het niet echt netjes van Ajax om Laudrup vijftien jaar na dato als een zwerver neer te zetten."

Tutumlu: "Ajax bewijst hiermee dat het een kleine club is", vervolgt Tutumlu. "Een legende spoor je niet op met een stukje in de krant."

Jeugdtoernooi

Ajax wil geld zien van Laudrup vanwege een naheffing van de belastingdienst naar aanleiding van de transfers van de Deen en oud-spits Shota Arveladze in 1997. De Amsterdammers moesten zo'n drie miljoen euro betalen en willen nu een groot deel van die som verhalen op de voormalig aanvaller.

Laudrup zou eigenlijk zaterdag in Nederland zijn, omdat Swansea met een jeugdteam deelneemt aan het jeugdtoernooi van ADO Den Haag. Het is nu onduidelijk of de 104-voudig international die reis zal maken.