Bondscoach Louis van Gaal adviseert de internationals die twijfelen over een transfer vooral om in Nederland te blijven.

Door Charlie Bootsman

Spelers als Siem de Jong en Bruno Martins Indi worden begeerd door buitenlandse clubs, maar zullen met het oog op het WK in clubverband een basisplaats willen.

"De Nederlandse top is altijd beter voor jonge spelers", aldus Van Gaal, die niet veel advies aan zijn spelers heeft moeten geven.

"Weinig, maar ze weten het wel. Ik heb ze gezegd dat ze vooral een beetje vastigheid moeten zoeken. Houd er rekening mee op welke positie je komt te spelen, praat met de trainer. Dat soort dingen."

Fitheidstest

Van Gaal gaf eerder al aan dat een transfer ook veel onrust geeft. "Toen ik dat zei werd ik uitgelachen, maar de spelers merken dat ook. Daar heeft Rafael van der Vaart volgens mij laatst nog iets over gezegd. Het was hem toch wel tegengevallen dat hij zich moest aanpassen bij Hamburger SV. Alleen ik wist dat van tevoren."

Het niveau van de eredivisie is volgens Van Gaal niet veel lager dan de Premier League. "In Engeland zijn er ook maar vier teams die kampioen kunnen worden." Een journalist vroeg hem of het Aston Villa van Ron Vlaar niet veel beter is dan RKC Waalwijk. Beide teams handhaafden zich net op het hoogste niveau. "Daar is weinig verschil tussen."

Fitheid is de belangrijkste graadmeter om bij Van Gaal in aanmerking te komen voor een plek richting het WK. "Fitheid is zo belangrijk. Dat zie je nu ook bij Bayern in de finale, dat is één grote fitheidstest. Dat is een bevestiging van mijn visie. Nu moet ik wel voorzichtig zijn, anders eis ik het succes van Bayern weer op."