Louis van Gaal benadrukte vrijdag in Hoenderloo dat hij met opzet twintig in plaats van de gebruikelijke 23 spelers heeft geselecteerd voor de oefentrip van Oranje.

Door Charlie Bootsman

"Dat is een statement dat we te weinig talent hebben. We hebben helemaal niet zo'n grote vijver", aldus de bondscoach in de aanloop naar de oefenduels met Indonesië en China.

Van Gaal kan wel begrip opbrengen voor de kritiek van de pers op zijn selectiebeleid. De namen van Miquel Nelom en Erik Pieters deden bijvoorbeeld een hoop wenkbrauwen fronsen, juist omdat die zo weinig hebben gespeeld bij Feyenoord en PSV.

"We zijn nog redelijk consequent geweest. We volgen iedere speler en dat doen de journalisten niet. Ik begrijp wel dat jullie het niet helemaal weten. Het gaat ook om kwaliteit. We hebben er niet zo veel meer van dit niveau."

Belevenis

De reis naar Azië wordt hier en daar bestempeld als een veredelde vakantie om geld op te halen. Dat beaamt Van Gaal gedeeltelijk, maar hij benadrukt dat het een goede simulatie is van de omstandigheden bij het WK in Brazilië van volgend jaar.

"Natuurlijk zijn de financiën ook belangrijk voor de breedtesport en dat is waar die jongens ook vandaan komen. Het is ook een belevenis en voor spelers als John Heitinga en Wesley Sneijder de kans om weer een beetje fit te raken."

"Het zijn soortgelijke omstandigheden als in Brazilië. Het is daar heet en vochtig en ik wil zien hoe die spelers op elkaar reageren. We hebben met de selectie ook keuzes gemaakt met Brazilië als perspectief."

Huntelaar

Toch zijn er ook spelers die volgens Van Gaal behoefte hadden aan een vakantie. Zo is Klaas-Jan Huntelaar er niet bij en ontbreekt Rafael van der Vaart met een blessure.

"Huntelaar is een vaste international, maar ik wil Ricky van Wolfswinkel een keer zien. Moet hij dan de hele tijd op de bank gaan zitten? Ik gun hem een vakantie, zo'n geweldig seizoen heeft hij nu ook weer niet gehad. Over Van der Vaart hoorde ik dat hij geblesseerd was en toen heb ik hem zelf woensdag hierheen laten komen terwijl hij eigenlijk pas maandag hoefde te komen. Nu heeft hij langer vakantie."

Arjen Robben, die zaterdag nog de bekerfinale speelt met Bayern München, zou wellicht ook een weekje extra rust kunnen gebruiken. Maar daar is Van Gaal het dan weer niet mee eens. De aanvaller meldt zich maandag in Noordwijk. 

"Jullie zeggen steeds dat hij niet fit is. Nu is hij fit en selecteer ik hem, is het ook niet goed. Zoveel linkerspitsen heb ik niet in mijn selectie. Alleen Robben en Jeremain Lens."

Willems

Jetro Willems en Alexander Büttner vielen ook buiten de boot voor de linksbackpositie. Van Gaal heeft er allemaal over nagedacht.

"Daley Blind en Patrick van Aanholt zijn net als Büttner aanvallende backs. Nelom is een verdedigende back en dat is een ander type. Dat willen we dan ook zien. Willems is ook verdedigend, maar die heeft een seizoen achter de rug waarin hij stil is blijven staan of misschien wel minder is geworden."

"Dat geldt op rechtsback ook. Dwight Tiendalli is een verdedigende back en Gregory van der Wiel en Paul Verhaegh, die we ook hebben bekeken, zijn aanvallend. Voor die rol hebben we Daryl Janmaat en die staat nu misschien wel ver boven de anderen. Nelom heeft weinig gespeeld, maar zich goed in die rol geschikt. Zoiets is ook belangrijk voor Brazilië."