Verlenging van het contract van John Heitinga bij Everton, dat in 2014 afloopt, is niet aan de orde. Een vertrek van de zomer ligt voor de hand. Maar een terugkeer naar Nederland lijkt geen optie.

Door Rypke Bakker

"Ajax speelt nu niet", zegt Heitinga, die zich momenteel in Hoenderloo met Oranje voorbereidt op de oefenwedstrijden in Indonesië en China. "Ik ben pas 29, denk dat ik eerst nog ergens anders in het buitenland wil voetballen. Maar ik zie mezelf wel ooit nog in een Ajax-shirt spelen. In Nederland wil ik sowieso niet voor een andere club dan Ajax spelen."

Vorig jaar zomer was Heitinga dicht bij een transfer naar Turkije. Hij was persoonlijk zo goed als rond met Fenerbahçe, de club van Dirk Kuijt. "Het zag er goed uit. Everton wilde me ook laten gaan, zo leek het. Maar toen zei de chairman: 'je blijft hier'."

Ritme

Heitinga zette op het moment dat de transfer naar Turkije afketste Everton in de wachtkamer. De club wilde zijn contract graag verlengen, maar Heitinga had geen haast. "Aan het begin van het seizoen voel ik altijd al een beetje wat voor seizoen het gaat worden."

"Ik was speler van het jaar geweest, had alles gespeeld. Maar toen ik na de zomer terugkwam, zette trainer David Moyes me op de bank. Toen had ik even iets van: wat gebeurt hier? Ik kwam er na en wedstrijd of drie weer in, maar daarna viel ik weer buiten de basis. Als je zo weinig speelt is het moeilijk om in je ritme te komen. Ik voelde dat ik wel de vorm had op de trainingen, maar heb gewoon te weinig gespeeld."

De 35-jarige Fransman Sylvain Distin en de dertigjarige Engelsman Phil Jagielka kregen centraal achterin de voorkeur boven de Nederlander. "Ze deden het goed", weet Heitinga. "Zoals de hele ploeg het goed deed, er was weinig reden om te wisselen. Dat was ook wat Moyes aangaf als ik het gesprek met hem aanging. Bovendien waren er weinig schorsingen en blessures. Kom er dan maar eens in."

Minste seizoen

Heitinga maakte in de zomer van 2009 de overstap van Atlético Madrid naar Everton. Van de vier jaar noemt hij het afgelopen seizoen door het verlies van zijn basisplaats zijn 'minste seizoen'. Het is misschien ook zijn laatste seizoen in Liverpool. "De situatie is dat ik niet wil verlengen. Want als ik nu ga verlengen dan betekent het dat Everton m’n laatste kunstje in het buitenland is. Ik heb in Spanje gespeeld, in Engeland, misschien is het tijd voor iets anders."

"En als de club me niet transfervrij de deur uit wil laten lopen, moeten ze me nu verkopen. Maar daar heb ik het nog niet met Everton over gehad. Vooralsnog is het zo dat ik me gewoon zal melden op de eerste training van Everton van het nieuwe seizoen. De transferwindow is dan nog lang open. Ik heb een contract tot 2014, heb het qua wonen en club naar mijn zin, dus blijven is een reële mogelijkheid."

"Op dit moment speelt er in ieder geval nog niets. Als Fererbahçe zich weer meldt, is dat een optie. Maar ik heb nu niet een bepaalde club of een bepaald land in mijn hoofd."