Eric Abidal verlaat FC Barcelona na dit seizoen. De 33-jarige Fransman maakte het nieuws donderdag bekend tijdens een persconferentie.

"Ik wilde graag verder, maar de club denkt er anders over. Dat moet ik respecteren", aldus Abidal, wiens contract op 30 juni afloopt.

De linksback maakte vorige maand zijn rentree in de hoofdmacht na een zware periode. Twee jaar geleden kreeg Abidal te horen dat er op zijn lever een tumor was ontdekt. Een lang behandelingstraject volgde.

Nadat de tumor was verwijderd, kreeg Abidal nog meer slecht nieuws te verwerken. Zijn lever bleek dusdanig aangetast dat het orgaan niet meer goed functioneerde en dat een levertransplantatie nodig was.

"Ik had tijdens mijn ziekte twee doelstellingen", aldus Abidal, die tegen zijn tranen vocht. "Ten eerste wilde ik mijn dochters zien opgroeien en ten tweede wilde ik weer kunnen voetballen. Dat is gelukt en het liefst speel ik ook in de toekomst voor Barcelona. De club heeft andere plannen."

Abidal, die in verband wordt gebracht met het steenrijke en uiterst ambitieuze AS Monaco, weet nog niet waar zijn sportieve toekomst ligt. "Ik heb nog geen aanbiedingen gekregen. Ik hoop hier ooit terug te keren, want deze club is heel speciaal voor me."

Moeilijke boodschap

Voorzitter Sandro Rosell van de Spaanse kampioen vond het moeilijk om Abidal de boodschap over te brengen dat zijn contract niet zou worden verlengd.

"Zoiets is altijd moeilijk, maar zeker bij iemand voor wie je een grote affectie voelt."