Crystal Palace heeft maandag als laatste club de promotie kunnen vieren naar de Engelse Premier League. De Londense club, opgericht in 1905, won het miljoenenduel tegen Watford met 1-0.

Kevin Phillips maakte het kostbare doelpunt in de verlenging uit een strafschop. De bal ging op de stip na een overtreding van Marco Cassetti op Wilfried Zaha.

Volgens het accountantsbureau Deloitte LLP kunnen de clubs in de hoogste Engelse afdeling, onder meer door de enorme tv-opbrengsten, komend seizoen 140 miljoen euro tegemoet zien.

Eerder verzekerden Cardiff, na Swansea de tweede vertegenwoordiger uit Wales, en Hull zich al van een waardevolle plek in de Premier League. Zij promoveerden als de nummers een en twee van de Championship rechtstreeks.

Crystal Palace keert na acht jaar terug op het belangrijkste podium in het Engelse voetbal. Het geduld van de fans in het volle Wembley-stadion werd danig op de proef gesteld. Goed was de wedstrijd zeker niet, spannend des te meer.

In de reguliere negentig minuten werd niet gescoord. Ook het eerste extra kwartier leek op 0-0 te worden afgesloten, totdat Cassetti op knullige wijze de twintigjarige Zaha, die naar Manchester United verhuist, onderuithaalde. Invaller Phillips schoot zelfverzekerd raak vanaf elf meter.