Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt in deze rubriek een achtergrondartikel aan de hand van sportstatistieken. Deze keer besteden we nog één keer aandacht aan de Champions League en wel aan het aantal doelpunten in de knock-outfase van het kampioenenbal.

De afgelopen seizoenen werden er significant meer treffers gemaakt na de winterstop dan in de eerste jaren na de invoering van het nieuwe format in 2003/2004.

De nieuwe modus hield simpelweg in dat er in plaats van een tweede poulefase meteen na de eerste groepsfase werd overgegaan op de knock-outronde. In vier van de eerste vijf seizoenen vanaf 2003/2004 kwam het gemiddeld aantal treffers per wedstrijd in de 'alles-of-niets-fase' niet boven de 2,50.

In de vijf seizoenen daarna, dus tot en met deze jaargang, was dat wél het geval. Vorig jaar vielen er liefst 91 goals na de winterstop, een bijna absurd moyenne van 3,13. Dit seizoen bleef de teller steken op 84 treffers (gemiddeld 2,90 doelpunten per duel), nog altijd in absolute zin de op één na meest productieve knock-outfase in de historie van de Champions League.

Opvallend is dat er in de pioniersjaren van het kampioenenbal relatief gezien veel minder werd gescoord in de knock-outfase, hoewel de krachtsverschillen op papier groter waren. Clubs als Legia Warschau, Hajduk Split en Panathinaikos zullen althans nu niet meer zo snel doorstromen richting de laatste acht of zelfs laatste vier van de Champions League.

In de jaren waarin Ajax de finale haalde, 1995 en 1996, lag het doelpuntenmoyenne respectievelijk op 1,92 en 2,15, zeldzaam laag. Trends destilleren uit het aantal goals blijft echter lastig. In het seizoen 2004/2005 jubelde de UEFA over de toegenomen attractiviteit, niet vreemd na een finale tussen Liverpool en AC Milan die in 3-3 eindigde.

Een jaar later werd er in de knock-outfase per wedstrijd bijna een doelpunt minder gemaakt: van 2,90 ging het moyenne naar 1,97.

FC Barcelona

De meest productieve clubs in de knock-outfase van de Champions League zijn FC Barcelona en Bayern München met 105 treffers.

De top vijf wordt gecompleteerd door Real Madrid (93 goals), Manchester United (86) en Chelsea (69). De beste Nederlandse club is Ajax. Met 26 treffers delen de Amsterdammers de twaalfde plek met Valencia.

De beste productie in één seizoen in de knock-outfase staat op naam van FC Barcelona (2010/2011) en Real Madrid (2011/2012). Beide Spaanse topclubs maakten liefst zestien treffers na de winterstop.

Zes clubs scoorden nooit in de knock-outfase van het kampioenenbal, hoewel ze wel minimaal één keer deelnamen: Real Sociedad, Lille, FC Kopenhagen, Hajduk Split, Legia Warschau en FC Kopenhagen.

Meeste productieve knock-outfases in CL (graphic: Joost Geerts):