Roda JC heeft de eerste stap gezet richting handhaving in de eredivisie. De ploeg van trainer Ruud Brood ontdeed zich in de play-offs om promotie/degradatie van De Graafschap.

Na het gelijkspel donderdag in Doetinchem (1-1) was de eredivisieclub zondag voor eigen publiek oppermachtig: 6-1.

Aanvoerder Sanharib Malki groeide met drie doelpunten weer uit tot de grote man bij Roda JC, dat in de laatste ronde van de nacompetitie met Sparta Rotterdam strijdt om een plek in de eredivisie van volgend seizoen.

De 'Superboeren' uit Doetinchem lieten Roda nog wel even schrikken. Toen Jordan Garcia Calvete al na vijf minuten De Graafschap op voorsprong zette, dreigde plotseling degradatie voor de club uit Kerkrade.

De mannen van Brood, die als nummer zestien van de eredivisie de play-offs in moesten, wisten de wedstrijd echter snel naar zich toe te trekken. Nog voor rust stond Roda JC op een veilige voorsprong van 3-1. De Belgische rechtsback Martijn Monteyne had daar met drie assists een belangrijk aandeel in.

Monteyne vond in de negentiende minuut bij de eerste paal Malki, de Syrische topschutter die de bal op de van hem bekende wijze in het doel frommelde. Enkele minuten later kopte Frank Demouge een voorzet van Monteyne achter doelman Joost Terol. Malki kon na een half uur ongehinderd de derde Limburgse treffer binnenschieten.

Daarmee was het verzet van de Achterhoekers gebroken. In de tweede helft trakteerde Roda JC het publiek nog op doelpunten van Malki en Mitchell Donald (twee).