Drie clubs in het betaald voetbal staan er financieel slecht voor. De KNVB heeft ADO Den Haag, Fortuna Sittard en FC Emmen op basis van hun ingediende halfjaarcijfers over 2012-2013 opgenomen in categorie 1.

Dat heeft de bond woensdag gemeld.

Ten opzichte van eerder dit jaar is dat een verbetering. In januari stonden nog vijf clubs onder verscherpt toezicht.

Helmond Sport en Dordrecht zaten toen nog in de financiële gevarenzone. Zij meldden vorige maand al naar de veilige tweede categorie te zijn gepromoveerd.

Het failliete Veendam is daarentegen niet meer opgenomen in de lijst, terwijl FC Emmen bij het vorige meetmoment juist nog een categorie hoger zat.

Clubs in categorie 1 moeten via een plan van aanpak werken aan hun financieel herstel. Zij moeten saneren, maar mogen in grote lijnen zelf bepalen hoe ze dat doen. Binnen een termijn van drie jaar moet een club weer structureel in minimaal categorie 2 zitten.

Mark Boetekees, namens de KNVB verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken, is blij met de vooruitgang.

''Het is goed om te zien dat clubs beseffen dat een goed en consequent financieel beleid belangrijk is en dat ze hard blijven werken aan financieel herstel. Louter op deze wijze is de continuïteit van clubs in het betaald voetbal te waarborgen.''

In totaal zitten 23 van de 34 profclubs in de veilige categorie 2. Dat zijn: AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Acht clubs hebben hun zaken financieel gezien uitstekend op orde: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en FC Volendam.