FC Twente is veroordeeld tot het spelen van play-offs om Europees voetbal toch nog veilig te stellen. Het is een tegenvaller voor de club, die met titelaspiraties aan het seizoen begon.

"Dat moeten we nu achter ons laten'', zegt Leroy Fer. "Wat mij betreft is er voor ons in deze toegift nog een belangrijke prijs te winnen.''

Met optimisme kijkt de middenvelder uit naar de eerste confrontaties, met FC Groningen als tegenstander. ''Ik heb de indruk dat we steeds beter worden. De inzinking ligt achter ons. Niet voor niets zijn we de laatste acht competitieduels ongeslagen gebleven. Langzaam maar zeker keert het vertrouwen terug bij FC Twente. Nu blijkt ook dat we best goede spelers hebben.''

De eerste maanden van het seizoen stond FC Twente vaak op de eerste plaats. Fer zelf groeide uit tot één van de dragende spelers en werd zelfs international. Uitgerekend in een duel van Oranje liep hij een zware knieblessure op.

Everton

Daar kwam voor Fer nog eens een mislukte transfer naar Everton overheen, wat om allerlei redenen voor veel tumult zorgde. Het duurde even voor de voormalig Feyenoorder het plezier in het spel terug vond.

"Ik heb alles van me af gezet'', zegt hij nu, maanden later. "Het plezier is al tijden weer terug. Ik lach weer. Over mijn toekomst denk ik op dit moment niet na. Eerst wil ik het seizoen goed afmaken met FC Twente, daarna met Jong Oranje een mooi EK spelen. Dan komt de rest.''

Net als Fer lijkt FC Twente de lol in het spel te hebben terug gevonden. "Achterin zit het weer dicht'', zegt de speler.

"Daar valt of staat alles bij. Als het in de verdediging klopt, kunnen wij doen waar we goed in zijn: druk zetten op de tegenstander en aanvallen. In het slotduel van de competitie hebben we tegen PSV (3-1) laten zien waar we toe in staat zijn. We spelen de nummer twee én bekerfinalist toch gewoon van het veld. Hoewel er voor PSV weinig meer te halen viel, zegt dat toch wel iets."

FC Utrecht

Van de deelnemers aan de play-offs, die donderdag beginnen, was FC Utrecht dit seizoen de meest constante factor. Het team van Jan Wouters begint tegen sc Heerenveen. "Utrecht is tot nu toe heel stabiel'', aldus Fer.

"Toch vind ik het een beetje flauw om nu te roepen dat die ploeg de favoriet is. Ik denk nog steeds dat wij een selectie hebben die bij de top hoort. Tegen PSV waren we goed, terwijl we ook nog eens vier goede jongens misten. Wij moeten er nu gewoon voor gaan.''