Benfica probeert woensdagavond in de Europa League-finale tegen Chelsea een einde te maken aan een voor de supporters bijzonder treurige reeks.

De Portugese topclub verloor de laatste zes Europese finales die ze betwistte. De eerste twee optredens, beide keren in de finale van de Europa Cup I, leverden nog een zege op, tegen respectievelijk FC Barcelona (1961) en Real Madrid (1962).

Daarna greep Benfica steeds net naast de eindzege. In de jaren zestig ging drie keer een eindstrijd in de Europa Cup I verloren: in 1963 (AC Milan), 1965 (Internazionale) en 1968 (Manchester United).

In de UEFA Cup-eindstrijd van 1983 bleek Anderlecht te sterk en in 1988 nam PSV de strafschoppen beter in de finale van de Europa Cup I. Twee jaar later bleef revanche in hetzelfde toernooi uit, omdat AC Milan nipt zegevierde (1-0).

De zes verloren finales staan dan ook wel bekend als de vloek van Bela Guttmann. Toen de excentrieke coach in 1962 vertrok na een meningsverschil met het bestuur, voorspelde hij dat Benfica nooit meer een Europese beker zou winnen.

Chelsea en Benfica staan in de Amsterdam Arena voor de derde keer tegenover elkaar in Europees verband. De eerste twee duels werkten de clubs vorig jaar af in het kader van de kwartfinales van de Champions League. In Lissabon won Chelsea met 1-0 en op Stamford Bridge werd het 2-1 voor de Londenaren.

Bij wedkantoor Unibet is er niet echt een duidelijke favoriet voor de eindzege. Wie 1 euro inzet op Chelsea krijgt 1,62 euro terug als de trofee daadwerkelijk belandt in de handen van de Londenaren. Bij een triomf van Benfica gaat de inzet maal 2,25.