Patrick van Aanholt hoopt deze zomer een vaste plek in de selectie van Chelsea te bemachtigen. De linksback keert terug naar Londen na anderhalf seizoen op huurbasis bij Vitesse.

Door Charlie Bootsman

"Ik ga daar met een goed gevoel heen. Ik heb een goed seizoen gedraaid en zie wel wat er gaat gebeuren. Nieuwe trainer, nieuwe kansen", aldus Van Aanholt tegen NUsport.

Rafael Benitez, die woensdag met Chelsea in de finale van de Europa League staat, moet na dit seizoen plaatsmaken. Mogelijk keert José Mourinho terug naar de Engelse hoofdstad.

"Ik meld me daar op 1 juli en dan zien we wel. Het ligt aan mij en of de nieuwe trainer het in me ziet zitten. Als het me niet lukt, dan ga ik me gewoon weer laten verhuren."

Gebeld

De 22-jarige Van Aanholt, die nog tot medio 2015 vastligt bij Chelsea, hoopt eerst nog met Jong Oranje naar het EK in Israël te gaan. Hij lag in het verleden overhoop met bondscoach Cor Pot, maar kreeg in de laatste interlands veel speeltijd.

"Vorig seizoen heb ik er met de pet naar gegooid en toen heeft de trainer me gebeld. Nu heb ik het goed opgepakt en zeggen mensen zelfs dat ik dicht tegen Oranje aanzit. Jammer genoeg is dat niet gelukt, maar volgend jaar ga ik verder."

"Ik heb me heel goed ontwikkeld, dit moet ik vasthouden. Het zou mooi zijn om lekker naar het EK te gaan. En anders ga ik op vakantie en lekker terugkijken op een goed seizoen."

Gemakzucht

Dat seizoen leverde Vitesse een vierde plaats op terwijl de ploeg van coach Fred Rutten een tijdlang titelkandidaat was. "Er had veel meer ingezeten. De titel had zelfs gekund. Het lag in onze eigen handen, maar we hebben het gewoon weggegeven."

"Dat begon al in december met de verloren uitwedstrijd bij VVV. Iedereen dacht dat Vitesse nooit kampioen zou worden en ineens waren we titelkandidaat. Dat is voor ons mooi, maar we hadden rustig moeten blijven."

"Het was onze eigen schuld. Daar heb je nu alleen niks meer aan, we hadden het gewoon moeten doen. Het was soms een beetje gemakzucht. We denken steeds dat het wel eventjes kan. Dan word je met de neus op de feiten gedrukt."

Afwachten

Rutten sprak van een gebrek aan kwaliteit. Van Aanholt beaamt juist dat het wellicht de ideale kans was voor Vitesse om kampioen te worden. "We hadden er de spelers voor. Volgend seizoen is dat nog maar afwachten, er zullen wat spelers weggaan." 

Kijkend naar de verwachtingen aan het begin van het seizoen vindt Van Aanholt toch dat Vitesse tevreden moet zijn. "We gingen voor de vierde plek en dat hebben we gehaald. In dat opzicht is het toch een topseizoen."