Trainer Tito Vilanova van FC Barcelona prijst de mentale kracht van zijn elftal. De Catalanen werden zaterdag door puntenverlies van Real Madrid zonder te spelen landskampioen en rekenden zondag af met Atletico Madrid (1-2).

Bekijk de samenvatting van Atletico Madrid-Barcelona

"Al heel vroeg zei iedereen dat we de competitie hadden beslist. Het vergt dan veel mentale kracht om een Real Madrid dat bijna alles won in de tweede seizoenshelft voor te blijven", aldus Vilanova op de website van FC Barcelona.

De basis voor de titel werd volgens de oefenmeester echter toch gelegd in de eerste maanden van het seizoen. "We wisten dat we goed moesten beginnen, omdat de topclubs vaak in de eerste wedstrijden steken laten vallen. Gelukkig slaagden we daarin, dat gaf ons een voordeel. Zonder enige twijfel waren wij het beste team."

Vilanova staat stil bij de prestatie van Xavi, Andrés Iniesta en Carles Puyol. "Het moeilijkste in de sport is winnen nadat je al veel hebt gewonnen. Zij hebben nu een aandeel gehad in bijna een derde van al onze landstitels."

Record

Als Barcelona de laatste drie wedstrijden wint, evenaart de ploeg het recordaantal punten (honderd) van Real Madrid van vorig jaar.

"We zullen er zeker voor gaan nu we de kans hebben. Het is jammer dat we het niet beter hebben gedaan in de Champions League, volgend jaar zal het nog moeilijker worden. Maar we kunnen terugblikken op een goed seizoen, want als je kampioen wordt, is het jaar geslaagd."