Feyenoord heeft zondag de derde plaats in de eredivisie veiliggesteld. De Rotterdammers wonnen met 1-0 van NAC Breda.

Graziano Pellè maakte in de tweede helft de winnende treffer. Het was echter onduidelijk of zijn kopbal voor of achter de doellijn werd weggehaald.

Feyenoord zal in de vierde voorronde van de Europa League instromen. Het eerste duel hiervan wordt op 22 augustus gespeeld.

Het is de eerste keer sinds de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 dat Feyenoord twee jaar op rij in de top drie eindigt. De Rotterdammers hebben het hele eredivisieseizoen niet verloren in De Kuip. Dat gebeurde voor het laatst in de jaargang 1996/1997.

Lurling

Anthony Lurling maakte in de rumoerige Kuip een even onverstoorbare als gretige indruk, hoewel het publiek weinig fijnzinnige teksten over hem zong.

Verdediger Stefan de Vrij had soms grote moeite om de behendige Lurling in bedwang te houden. De aanvaller toonde kort na de rust eens te meer zijn grote overzicht en fraaie techniek. Met een splijtende pass zette hij Rick ten Voorde alleen voor doelman Erwin Mulder. De keeper van Feyenoord kon een treffer van NAC ternauwernood voorkomen.

Het was feitelijk de eerste grote kans voor NAC, dat zeker niet slecht speelde, maar moeilijk onder de aanhoudende druk van Feyenoord vandaan kon komen. Aan de Rotterdamse opbouw mankeerde niet veel, alleen de eindpass was vaak niet zuiver genoeg.

Na ruim een half uur kwam NAC goed weg bij een kopbal van Pellè, die door Tim Gilissen van de lijn werd gehaald. De Italiaanse aanvalsleider was evenals vorige week bij ADO Den Haag (2-0) voor de rust ongelukkig in de afronding.

In de zestigste minuut kopte Pellè uit een hoekschop opnieuw gevaarlijk in. Via Gilissen en de lat dacht NAC te ontsnappen, maar de grensrechter had de bal achter de doellijn gezien, 1-0. Wesley Verhoek, Lex Immers en Ruben Schaken stuitten daarna namens het aandringende Feyenoord op doelman Jelle ten Rouwelaar, terwijl Ruud Vormer uit een vrije trap nog op de lat schoot.

Vitesse

Vitesse had in theorie nog als derde kunnen eindigen, maar dan had Feyenoord wel punten moeten laten liggen. De Arnhemmers lieten zich in eigen huis echter verrassen door VVV-Venlo: 0-1. Bryan Linssen maakte het enige doelpunt in de 27e minuut.

VVV begint de nacompetitie donderdag tegen Go Ahead Eagles. Het elftal van coach Ton Lokhoff kan in ieder geval vertrouwen putten uit het optreden in Arnhem.

Doelman Niki Mäenpää liet daar ook zien dat het met zijn vorm wel goed zit. De Finse keeper voorkwam met een reeks fraaie reddingen dat topschutter Wilfried Bony van Vitesse zijn totaal van 31 doelpunten kon opvoeren. De doorgaans zo trefzekere Ivoriaan, die de aanvoerdersband droeg omdat Guram Kashia geschorst was, stuitte steeds op de uitblinkende Mäenpää.

Bony liet zo na om zijn laatste wedstrijd voor Vitesse op te luisteren met een doelpunt. Niemand twijfelt er aan dat de topscorer van de eredivisie deze zomer vertrekt uit Arnhem.

Als nummer vier zal Vitesse instromen in de derde voorronde van de Europa League. Deze begint op 1 augustus.