FC Groningen (0-2 tegen Ajax) en sc Heerenveen (0-1, Roda JC) hebben zich zondag verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Hoewel beide clubs verloren wordt hun seizoen toch verlengd omdat directe concurrenten ADO Den Haag (2-4, PEC Zwolle) en AZ (0-2, Willem II) eveneens het schip ingingen.

FC Twente en FC Utrecht waren al verzekerd van deelname aan het naseizoen. Beide sloten hun seizoen voor eigen publiek af met een zege. De Tukkers waren te sterk voor PSV (3-1), Utrecht verschalkte Heracles met 3-0.

In de eerste ronde van de strijd om het laatste startbewijs voor de Europa League moet Twente het opnemen tegen Groningen en treft Utrecht de Friezen.

Grote verliezer

ADO Den Haag bleek zondag de grote verliezer van de laatste competitieronde te zijn. De ploeg van Maurice Steijn moest winnen om deelname aan de play-offs veilig te stellen. In Zwolle ging de ploeg echter pijnlijk onderuit tegen PEC.

In de beginfase leek het er meer op dat PEC het besef had dat er nog een play-off-ticket viel te halen, dan dat ADO dat had. De thuisploeg viel naar hartenlust aan en de logische voorsprong kwam er uiteindelijk ook. Van een razendsnelle counter was Youness Mokhtar het eindstation. Zijn schot werd nog gekeerd door Gino Coutinho, maar de rebound werd onberispelijk in het lege doel geschoten door Fred Benson: 1-0.

Erg overtuigend oogde het spel van ADO niet. PEC kwam vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Pieter Vink zelfs bijna op 2-0. Een schot van Mateusz Klich eindigde via de handen van Coutinho op de paal, waarna Benson de rebound op de lat pegelde. Mustafa Saymak kreeg de afvallende bal voor de voeten, maar zijn schot eindigde op het hoofd van de net opgekrabbelde Coutinho en ging naast.

Vincento

Tien minuten na rust werd het toch 2-0. Net toen de ADO-supporters het 'Alles of niets' ten gehore brachten, zette Klich de bal voor op Mokhtar. Die zag Benson er beter voor staan dan zichzelf en legde de bal panklaar neer voor de spits, die niet faalde. Toen na een uur spelen Charlton Vicento zich verschrikkelijk vergreep aan Rochdi Achenteh en terecht rood kreeg, leek de wedstrijd voorbij.

Toch kwam ADO nog even terug via Kolk, maar twee minuten later bracht Saymak de marge weer op twee voor de Zwollenaren. Rydell Poepon zette vlak voor tijd zelfs de 3-2 op het scorebord, maar weer twee minuten later was het 4-2 door Mokhtar. Dat bleek een veilige stand om Arne Slot, die na dit seizoen stopt, nog in het veld te brengen. Scoren deden Slot en de andere spelers niet meer, waardoor het 4-2 bleef.

Competitietoetje

FC Utrecht is de reguliere competitie geëindigd op een fraaie vijfde plaats. Die positie kwam in de thuiswedstrijd (3-0) tegen Heracles geen moment in gevaar. Cedric van der Gun, Jacob Mulenga (strafschop) en Jens Toornstra maakten in de tweede helft de doelpunten.

FC Utrecht oogt aan de vooravond van de play-offs om Europees voetbal nog opmerkelijk fris. Doelbewust koos trainer Jan Wouters er voor de afgelopen weken geen enkel risico te nemen met spelers die niet voor de volle honderd procent fit waren. Hij kon dat ook doen omdat zijn ploeg al een paar weken verzekerd is van het competitietoetje.

Tegen Heracles ging FC Utrecht zorgvuldig met de krachten om. Het openingsdoelpunt viel kort na rust. Bart Schenkeveld verspeelde de bal knullig aan Mulenga, die daarmee een vrije doortocht kreeg naar het strafschopgebied van Heracles. De Zambiaan speelde de bal daarna prima af op de geheel vrij staande Van der Gun, die van dichtbij binnen tikte: 1-0.

Na ruim zeventig minuten besliste Mulenga het duel definitief. Hij benutte zelf de strafschop nadat Jason Davidson hem had vastgehouden. Scheidsrechter Jochem Kamphuis bestrafte die actie niet alleen met een penalty, maar ook met een rode kaart. Toornstra bepaalde enkele minuten later de eindstand op 3-0.

Heerenveen

Heerenveen heeft zich zondag op de slotdag van de eredivisie ondanks een nederlaag tegen Roda JC (1-0) geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. De formatie van trainer Marco van Basten mag PEC Zwolle daar dankbaar voor zijn, aangezien die ploeg van ADO Den Haag won.

Roda, dat lijfsbehoud via de nacompetitie moet veilig zien te stellen, begon voor eigen publiek zonder spits Sanharib Malki. De topscorer had lichte klachten en kreeg met het oog op die nacompetitie alleen in de slotfase wat speeltijd. Krisztián Németh kreeg daardoor weer een kans voorin en maakte die uitverkiezing waar. De Hongaar, die eerst nog op de lat had gekopt, frommelde de bal in de 31e minuut achter Kristoffer Nordfeldt.

Heerenveen drong daarna nog wel wat aan, maar echte kansen op de gelijkmaker kregen de Friezen niet meer. De ploeg besluit het seizoen daardoor als achtste. Roda was al zeker van de zestiende plaats en kan door de zege op Heerenveen met wat vertrouwen de nacompetitie in.

Babos

RKC Waalwijk heeft zondag de afscheidswedstrijd van doelman Gábor Babos bij NEC verpest. De Brabantse club van trainer Erwin Koeman sloot de competitie af met een knappe zege in Nijmegen: 1-2. Babos, de Hongaar die acht jaar onder de lat stond bij NEC, kreeg aan het begin van de tweede helft een publiekswissel. De keeper gaat volgend seizoen aan de slag bij zijn oude liefde NAC Breda.

Klein feestje

Willem II heeft zondag van de laatste wedstrijd in de eredivisie een klein feestje gemaakt. De Tilburgers, vorige week al officieel gedegradeerd, versloegen in eigen stadion bekerwinnaar AZ met 2-0.

Beide teams hadden een merkwaardige week achter de rug. Willem II moest de definitieve degradatie verwerken, AZ leek amper hersteld van het feest dat de gewonnen bekerfinale van donderdag met zich meebracht. Ten opzichte van dat duel met PSV was alleen Dirk Marcellis rechts achterin vervangen door Mattias Johansson. Marcellis speelde de afgelopen weken door ondanks een knieblessure.

In de rust bleef ook Adam Maher, in wat normaal gesproken zijn laatste wedstrijd was voor AZ, in de kleedkamer achter. Hij werd vervangen door Willie Overtoom. De van Heracles overgekomen middenvelder stond amper in het veld of Virgil Misidjan opende de score voor de thuisploeg.

Het Tilburgse publiek, dit jaar een ware steun voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel, vierde de treffer alsof het kampioenschap was behaald. Een eigen doelpunt van Giliano Wijnaldum - hij kopte een voorzet van Marc Höcher langs de verbouwereerde Esteban - deed de feestvreugde alleen maar groter worden.