Met het behalen van de vierde landstitel in vijf jaar spoelde FC Barcelona dit weekeinde de teleurstelling weg over het missen van de Champions League-finale.

"We zijn de beste club van Spanje en hoorden weer bij de beste vier teams van Europa", concludeerde voorzitter Sandro Rosell nadat zijn ploeg zaterdag, zonder zelf in actie te komen, de titel had binnengehaald. Concurrent Real Madrid bleef bij Espanyol steken op 1-1 en was daarmee definitief uit de race. Iets wat eigenlijk al maanden vaststond.

Barcelona, dat zondagavond op bezoek gaat bij Atletico Madrid, verloor tot dusverre slechts twee competitieduels, Real vijf. Waar het bij de ploeg uit Madrid onophoudelijk rommelde tussen coach José Mourinho en spelers, bleef het in Barcelona - in ieder geval naar buiten toe - altijd rustig.

Ook al overtuigde de ploeg in Europa lang niet altijd en werd het uiteindelijk overklast door Bayern München. Meer dan ooit bleek het elftal van coach Tito Vilanova afhankelijk van Lionel Messi, die ook nog geblesseerd raakte.

"Er zullen maar een paar wijzigingen komen", liet vicepresident Josep Bartomeu tegenover het huisorgaan Barca TV weten. "Het is een bijzonder competitieve ploeg en het is heel moeilijk delen daarvan te vervangen." Doelman Victor Valdes vertrekt in ieder geval. Bartomeu: "We gaan proberen een vervanger voor hem te vinden en we zoeken ook een centrale verdediger en een aanvaller."

Pijnlijk

Het team van Vilanova kende een geweldige eerste seizoenshelft met slechts twee verliespunten. Blessures en vermoeidheid eisten dit kalenderjaar hun tol met bijvoorbeeld ook een pijnlijke nederlaag tegen Real Madrid in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi.

De 35-jarige aanvoerder Carles Puyol was meer geblesseerd dan fit, verdediger Eric Abidal moest herstellen van een levertransplantatie en het werd helemaal problematisch toen ook de verdedigers Javier Mascherano en Adriano met blessures wegvielen. Voorin waren bovendien David Villa en Alexis Sanchez te wisselvallig.

"Mensen spreken over het einde van een cyclus, maar we pakken de titel juist weer terug", zei technisch directeur Andoni Zubizarreta. "Tachtig procent van de spelers die we zouden willen hebben, speelt al bij ons. De basis is gewoon goed."