Het kampioenschap van FC Barcelona is het kampioenschap van hoofdtrainer Tito Vilanova.

Dat zei de Catalaanse voorzitter Sandro Rosell zaterdagavond nadat Barça, met dank aan het puntenverlies van concurrent Real Madrid, zich had verzekerd van de titel.

''Dit is het meest speciale kampioenschap uit de historie van onze club'', zei Rosell op het veld van het lege Camp Nou, waar hij de pers te woord stond en de 22e landstitel vierde met een glaasje champagne. ''Voor mij is dit de titel van Tito.''

Bij Vilanova, de opvolger van de vertrokken succescoach Josep Guardiola, werd tijdens het seizoen opnieuw speekselklierkanker ontdekt. Na een lange behandeling keerde hij enkele weken geleden weer terug op de bank.

Zijn ploeg strandde weliswaar in de halve finales van de Champions League, maar koerste wel onbedreigd af op de vierde titel in de laatste vijf jaar. Volgens Rosell toont dat aan dat het succesvolle tijdperk van Barça nog zeker niet ten einde is. ''Degenen die zeggen dat wij opgebrand zijn, praten onzin'', aldus de preses, die de selectie in de zomer wel op enkele posities wil versterken. ''Zoals ieder jaar zullen we kleine veranderingen doorvoeren.''

Barcelona gaat zondagavond op bezoek bij Atletico Madrid, waarna de selectie maandag wordt gehuldigd in de stad. Na de thuiswedstrijd van volgende week zondag in Camp Nou tegen Real Valladolid zal in het stadion ook een feestje worden gevierd.