Borussia Dortmund heeft als eerste ploeg de finale van de Champions League gehaald. De Duitsers gingen op bezoek bij Real Madrid met 2-0 onderuit. Na de 4-1 thuiszege was dat voldoende voor een plek in de eindstrijd.

Bekijk de samenvatting van Real Madrid-Borussia Dortmund

Het duel dreigde in een doelpuntloos gelijkspel te eindigden, maar invaller Karim Benzema en Sergio Ramos bezorgden de 'Koninklijke' in de slotfase alsnog de niet meer verwachte zege.

Real Madrid begon stormachtig aan de wedstrijd. Binnen het kwartier had de ploeg van coach José Mourinho al drie grote kansen gecreëerd.

Gonzalo Higuain, Cristiano Ronaldo en vooral Mesut Özil wisten echter geen raad met de geboden mogelijkheden.

Na de openingsfase, waarin Real Madrid met krachten smeet, ging de Spaanse storm liggen. Dortmund zag even daarvoor Mario Götze geblesseerd uitvallen.

De Madrilenen mochten van geluk spelen dat zij niet ook een of meerdere spelers verloren in de eerste helft, maar dan met rood. Scheidsrechter Howard Webb weigerde Sergio Ramos en Fábio Coentrão van het veld te sturen.

Geloof

Na de rust leek het alsof het geloof in een wonder weg was bij Real Madrid. De 'Koninklijke' slaagde er amper in om gevaarlijk te worden en mede door de aanvallende wissels van Mourinho werd de ruimte achterin steeds groter.

Borussia Dortmund kwam daardoor wel enkele keren dreigend voor het vijandelijke doel. Robert Lewandowski, de Pool die in de heenwedstrijd vier keer scoorde, schoot hard op de onderkant van de lat.

Ilkay Gündogan was eveneens dicht bij een Duits doelpunt, maar de middenvelder stuitte op keeper Diego López.

Real werd nog gevaarlijk via Ronaldo en Kaka maar ook zij scoorden niet. Net toen iedereen leek te accepteren dat er niet gescoord zou worden, zorgden Benzema en Ramos toch voor grote opwinding. De bevrijdende derde Madrileense treffer kwam er echter niet.

Finale

Borussia Dortmund plaatste zich zodoende voor de tweede keer in de clubgeschiedenis voor de finale van de Champions League. In 1997 werd Juventus met 3-1 verslagen.

De tegenstander in de eindstrijd van het 'miljoenenbal' komt uit de tweestrijd tussen FC Barcelona en Bayern München. De kampioen van Duitsland won het eerste duel in eigen huis met 4-0.