Kenneth Vermeer staat aan de vooravond van zijn derde landstitel op rij. Zijn tweede als onbetwiste basisspeler, hoewel hij de slotfase van het seizoen 2010-2011 al in het doel stond als vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg.

Door Bart Vlietstra

"Het is bijna zover. Nog eentje winnen en dan hebben we 'm", zegt hij in gesprek met NUsport. "Het gebeurt niet vaak dat Ajax drie keer op rij kampioen wordt. Dat ik daar steeds bij ben, is best bijzonder. Ik voel me gezegend dat het zo mag zijn."

NAC probeerde jullie in de eerste helft tamelijk fanatiek af te jagen.
"Dat wisten we. Ze wilden snel scoren en ons niet laten voetballen. In die fase hadden we af en toe een beetje geluk dat alles net goed viel. Maar je weet ook dat ze dat niet vol kunnen houden. Dat ze na een uurtje wel uitgeraasd zouden zijn. Daarna was het eigenlijk een grote rondo, kwam NAC er amper meer aan te pas."

Het veld was rijp voor een polletjes-incident.
"Je weet dat het kan gebeuren. Daarom hebben we de afgelopen week op een slecht stuk veld getraind."

Weet jij wel wie de keeper van het polletjes-incident was?
"Geen idee, eerlijk gezegd."

Hans van Breukelen in 1987 met PSV tegen Feyenoord (1-1).
"Oké, goed dat ik het weet voor de volgende quiz van David Endt. Nou ja, je moet oppassen dat je niet de schlemiel wordt. Dat wil je niet in deze fase en dat gebeurde gelukkig ook niet."

Ondanks dat Anthony Lurling je af en toe flink opjoeg.
"Hij was flink bezig, raakte één keer mijn standbeen."

Jij bent normaliter de rust zelve, maar werd flink kwaad.
"Ja, normaal gesproken hoort hij wel een keer een kaart te krijgen. Hij kreeg ‘m niet."

Er ontstond een discussie met de scheidsrechter.
"De scheidsrechter kwam naar mij toe om te zeggen dat ik niet zo theatraal moest vallen. Toen zei ik: ‘hij raakt me toch aan?!’ De scheids zei: ‘ja heel licht’. Ik zei: ‘hij moet me helemaal niet aanraken.’ Daarna ben ik gewoon doorgegaan."

Drie keer kampioen, eerste keeper van Oranje; dat wekt belangstelling op zou je zeggen.
"Ik heb hier en daar iets gelezen, maar er met mijn zaakwaarnemer (Winnie Haatrecht) niet over gesproken. Dat doen we na het seizoen wel. Ik heb nog twee jaar. Als er iets komt, kijken we ernaar, maar het is niet zo dat het echt nodig is."

Is dat nou echt zo? Dat jullie geen contact hebben? Je wilt toch weten of iets klopt?
"Ja, dat is echt zo. Ik wil mijn focus bewaren. Kampioen worden is het enige dat nu telt."