Ajax heeft zondagmiddag een optie genomen op de derde landstitel. De ploeg van trainer Frank de Boer versloeg in het Philips Stadion PSV met 3-2.

Ajax heeft daardoor, met nog vier duels te gaan, een gat van zes punten met PSV en Feyenoord geslagen.

Vitesse is nu op vijf punten de voornaamste uitdager van de titelverdediger uit Amsterdam.

Op basis van het vertoonde spel verdiende Ajax de zege ook. Thuisclub PSV knokte zich weliswaar twee keer terug in de wedstrijd, maar kon zich niet meer oprichten toen invaller Derk Boerrigter in de 77e minuut de derde van Ajax maakte. Daardoor lijkt PSV ook in het jubileumjaar wéér naast de landstitel te grijpen.

De ploeg van De Boer liet ook in Eindhoven het vertrouwde positiespel zien waarmee het al wekenlang zijn wedstrijden steeds vrij eenvoudig wint. Afgezien van de eerste twintig minuten, waarin PSV op basis van hartstocht en strijd de boventoon voerde, hadden de Amsterdammers de topontmoeting in handen.

Grote kansen

De ploeg van De Boer liet via Viktor Fischer drie kansen liggen voordat Kolbeinn Sigthorsson in de 33e minuut de score opende. Christian Eriksen glipte aan de rechterkant langs Jetro Willems en na een mislukt schot van Fischer belandde de bal voor de voeten van de IJslandse spits, die uit de draai scoorde: 0-1.

Fischer claimde enkele minuten later tevergeefs een strafschop bij scheidsrechter Björn Kuipers nadat hij in het zestienmetergebied onderuit was gelopen door Mark van Bommel.

Amper een minuut daarna lag de bal er aan de andere kant in. Eriksen verspeelde de bal op het middenveld aan de jagende Kevin Strootman en die stelde Jeremain Lens in staat voor de gelijkmaker te zorgen: 1-1.

Kort na rust nam Ajax wederom de leiding. Eriksen pikte de bal aan de linkerkant van het veld op, kon ongehinderd opstomen en kreeg vervolgens ook de ruimte om de bal in de korte hoek achter Boy Waterman te schieten (1-2). Weer kwam PSV echter terug, opnieuw door Lens. Die reageerde het meest attent toen een vrije trap van Dries Mertens via de paal terug het veld in kwam.

Pieters

De beslissing viel een kwartier voor tijd. Boerrigter ontfutselde de treuzelende PSV-invaller Erik Pieters de bal en schoof die langs doelman Boy Waterman. 

PSV ging na de 2-2 vol voor de zege, maar het was Ajax dat toesloeg. Ola Toivonen dacht de thuisploeg nog aan de 3-3 te helpen, maar de Zweed werd afgefloten wegens buitenspel.

Lees hier het intussen gesloten liveblog over deze eredivisieronde