NAC Breda heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen NEC gewonnen. De ploeg van trainer Nebojsa Gudelj trok de wedstrijd in de laatste tien minuten naar zich toe, door doelpunten van Anthony Lurling en Elson Hooi: 2-0.

NAC nam niet alleen afstand van de gevarenzone, maar mag zelfs stiekem hopen op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

Gábor Babos, de geroutineerde doelman van NEC, vertolkte een negatieve hoofdrol in het Rat Verlegh-stadion.

De 38-jarige keeper keert volgend seizoen terug in Breda en hielp zijn toekomstige werkgever zaterdag alvast onbedoeld een handje.

Babos verkeek zich in de slotfase op schoten van Anthony Lurling en Elson Hooi, die hij ogenschijnlijk allebei had kunnen keren. Het leverde NAC de vijfhonderdste zege in de eredivisie op: 2-0.

De 'kleine klassieker' tussen NAC en NEC kwam maar moeizaam op gang. Letterlijk zelfs, aangezien de Belgische scheidsrechter Frederik Geldhof het nodig vond om de aftrap te laten overnemen omdat de bal niet helemaal goed lag.

Lurling

Het bleek de voorbode voor een openingsfase waarin beide ploegen meer fout dan goed deden. Bij NAC stond Lurling na bijna een maand weer aan de aftrap. De bijna 36-jarige aanvaller was hersteld van de buikspierblessure die hem weken aan de kant hield.

Bij NEC verving Erik Falkenburg de geschorste Nick van der Velden. Die nieuweling in het elftal van trainer Alex Pastoor kreeg na een kwartier de eerste mogelijkheid.

Falkenburg kopte de bal hard in, maar stuitte op doelman Jelle ten Rouwelaar. De aanvoerder van NAC voorkwam enkele minuten later ook een doelpunt van de doorgebroken Navarone Foor.

Initiatief

Het eerste half uur waren de beste kansen voor NEC, maar daarna nam de thuisclub het initiatief over. Mats Seuntjens verscheen halverwege de eerste helft alleen voor NEC-keeper Babos, maar hij schoot de bal naast.

Na rust golfde het spel op en neer. Nemanja Gudelj knalde de bal op vijf meter van het doel namens NAC over, aan de andere kant kopte Sören Rieks op de paal.

Het was routinier Lurling die de wedstrijd tien minuten voor tijd openbrak. Hij begon rond de middenlijn een solo en schoot de bal met een stuit onder Babos door. De Hongaar liet zich vervolgens ook verrassen door Hooi: 2-0.