Ryan Babel tekende afgelopen zomer voor een jaar bij Ajax om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Vooralsnog werd het, vooral door blessures, echter niet zijn seizoen.

In de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen NEC maakte de Amsterdammer eindelijk weer speelminuten. En hij scoorde.

“Die goal was lekker”, zei Babel na afloop. “Maar ik ben vooral dankbaar dat ik weer kon bewegen zonder na te denken en zonder pijntjes.”

De 26-jarige aanvaller deed in vijf maanden tijd alleen in januari tegen Feyenoord even mee. Verder keek hij toe door een schouderblessure en daarna na een operatie aan zijn meniscus. De afgelopen weken maakte hij lange dagen om weer fit te worden.

“Normaal gesproken train je ’s ochtends en ben je rond twee uur alweer klaar. Maar nu moest ik extra vroeg aanwezig zijn. Ik begon al vroeg met oefeningen. En ik sloot bij wijze van spreken het trainingscomplex af.” Lachend: “Ik kreeg bijna de sleutels.”

Het deed Babel naar eigen zeggen pijn dat hij niet mee kon draaien in ‘het proces’. Maar bij thuiswedstrijden was hij wel in de kleedkamer aanwezig.

“Dan praatte ik bijvoorbeeld met Jody Lukoki. Je probeert zo’n jongen dan een bepaalde focus mee te geven. Dat was mijn rol de laatste maanden. Zo probeerde ik toch nog een bijdrage te leveren.”

Helemaal doorheen

Nu het einde van het seizoen nadert, en hij weer kan spelen, hoopt Babel ook weer in het veld zijn stempel te kunnen drukken. Maar fit voor negentig minuten is hij nog niet. Deze week maakt hij uit voorzorg ook geen minuten bij Jong Ajax.

“Het is moeilijk te zeggen wanneer ik weer helemaal fit. Nu zat ik er na een kwartier al helemaal doorheen, dus het wordt wel een proces van weken.”

Zijn invalbeurt tegen NEC was door alle blessures pas de tiende keer dat Babel minuten maakte in de competitie sinds hij terugkeerde in de Arena. Zijn doelpunt was zijn derde van dit seizoen.

“Ik wil meer betekenen voor Ajax dit seizoen. Dat zal meer voldoening geven, mocht ik uiteindelijk die schaal boven mijn hoofd staan. Anders voelt het toch niet echt als mijn kampioenschap, al staat-ie wel achter mijn naam.”

Kampioenswedstrijd

Toen Ajax in 2004 de titel pakte, speelde Babel ook al een competitiewedstrijd mee, thuis tegen ADO Den Haag. Maar tijdens de kampioenswedstrijd zat hij op de tribune.

“Ik zat nog niet vast bij de selectie. Ik zat daar meer als supporter, dus ik tel hem niet mee. Hopelijk heb ik na dit seizoen wel de ervaring van een kampioenschap als speler.”

“Daarna loopt mijn contract af. Dan pas ga ik analyseren wat het beste voor mijn carrière is. Op dit moment houd ik alle opties open.”