FC Utrecht heeft zich zaterdag dankzij een sterke openingsfase langs VVV-Venlo gewerkt. De ploeg van trainer Jan Wouters sloeg in het eerste kwartier twee keer toe en hield die voorsprong tot het einde toe vast: 2-1.

Daardoor kwam Utrecht in punten op gelijke hoogte met FC Twente, dat als nummer vijf een iets beter doelsaldo heeft.

Terwijl FC Utrecht een plek in de play-offs om Europees voetbal nauwelijks meer kan ontgaan, zijn de degradatiezorgen van VVV alleen maar groter geworden.

De ploeg van trainer Ton Lokhoff moet serieus rekening houden met een terugkeer naar de Jupiler League, wat een sportieve ramp zou zijn voor de Limburgers. In afwachting van de bouw van een nieuw stadion wil VVV namelijk zo lang mogelijk overleven op het hoogste niveau.

Weggeslagen

De bezoekers begonnen vol goede bedoelingen aan de wedstrijd in De Galgenwaard, maar die waren al na een kwartier weggeslagen.

Edouard Duplan profiteerde in de vijfde minuut van halfslachtig optreden van Jeffrey Leiwakabessy. De Fransman reageerde het snelste toen een harde kopbal van Jan Wuytens via de onderkant van de lat terug het veld in kwam: 1-0.

Dik tien minuten later stond het al 2-0 door Leon de Kogel, die een blunder in de defensie van VVV genadeloos afstrafte. Nils Röseler dacht de bal rustig breed te kunnen spelen op ploeggenoot Kaj Ramsteijn, maar verkeek zich op De Kogel die het slappe balletje hard achter Niki Mäenpää schoot.

Wouters

Trainer Jan Wouters zag met een tevreden gevoel hoe zijn keuzes goed uitpakten. Hij gaf Duplan in de basis de voorkeur boven Tommy Oar, die een lange en slopende reis met de nationale ploeg van Australië achter de rug had. De Kogel mocht beginnen omdat Jacob Mulenga niet helemaal fit was.

Achterin moest Wouters noodgedwongen ingrijpen door de blessure van jeugdinternational Mike van der Hoorn. Diens vervanger, de 23-jarige Kai Heerings, werd in de 26e minuut uitgekapt door Robert Cullen, maar zag tot zijn opluchting hoe de lob van de Japanner op de kruising belandde.

VVV kwam enkele minuten voor rust alsnog terug in de wedstrijd. Cullen schoot de bal eerst op de voeten van doelman Robbin Ruiter, maar in de rebound was het via Bryan Linssen wel raak: 2-1. VVV drong na rust aan, maar de gelijkmaker bleef uit.