Marco van Basten is heel benieuwd welke invloed de afwezigheid van Graziano Pellè zaterdag heeft op de wedstrijd tussen zijn sc Heerenveen en Feyenoord.

''Voordeel is dat zij hun topscorer kwijt zijn; het nadeel is dat we niet weten wat we kunnen verwachten'', zei de trainer van de Friezen vrijdag na de training.

''We zijn op alle varianten voorbereid, maar weten pas een uur voor de wedstrijd waar we aan toe zijn.''

De Italiaanse topschutter van Feyenoord (21 doelpunten) ontbreekt in het Abe Lenstra-stadion vanwege een schorsing.

''Het kan twee kanten op. Voor de ploeg kan het een extra motivatie zijn om te laten zien dat ze het ook zonder Pellè kunnen, maar het kan ook verlammend werken. Ik denk dat Ronald Koeman de eerste optie zal benadrukken. Ik ga liever van het tweede uit'', zei Van Basten lachend.

Bovenste acht

Begin dit seizoen speelde Feyenoord zonder Pellè in De Kuip met 1-1 gelijk tegen Heerenveen. De Friezen zijn de laatste weken dankzij vier zeges op rij flink geklommen op de ranglijst. ''Een plek bij de bovenste acht is nu mogelijk'', zo beseft Van Basten.

De oud-bondscoach van Oranje kan tegen Feyenoord niet beschikken over de geblesseerde aanvallers Daniël de Ridder, Oussama Tannane en Mark Uth. Over zijn opstelling wilde Van Basten, net als collega Koeman, uit tactisch oogpunt niets kwijt.