Ronald Koeman wilde vrijdag nog niet prijsgeven wie de geschorste Graziano Pellè zaterdagavond zal vervangen tegen sc Heerenveen. 

Door Charlie Bootsman

"Ik ben eruit, maar je moet de anderen niet wijzer maken dan ze al zijn", aldus de coach van Feyenoord, die de beschikking heeft over een fitte selectie.

"We hebben mijn keuze getraind, maar er zijn meerdere varianten. Het is heel belangrijk dat we op verschillende manieren kunnen spelen, dat kan met de kwaliteit van dit elftal."

Lex Immers en Ruben Schaken lijken de meest logische opties om de plek van Pellè over te nemen. Het kan echter ook zo zijn dat Koeman overschakelt op een systeem met twee spitsen.

De trainer daagde de aanwezige pers uit. "Ik ben al een tijdje trainer, dus het ligt aan jullie werk of je er achter komt. Doe je huiswerk goed, zou ik zeggen."

Uitstraling

Koeman koos eerder dit seizoen al eens voor een speelwijze met twee aanvallers, maar is na de winterstop gewend om de tegenstander onder druk te zetten.

"Dat is ook voor de wedstrijd in Heerenveen de bedoeling, al is het uit wel lastiger. De Kuip is voor ons toch een veilige omgeving. We moeten het in dat geval tijdens het duel ook anders kunnen neerzetten. Dat is tot nu toe steeds goed gegaan."

Zeven Feyenoorders maakten de afgelopen twee interlands deel uit van de selectie van Oranje. Nu ze fit en gezond zijn teruggekeerd, noemt Koeman die ervaring een voordeel.

"Dat is een positieve ontwikkeling die ze meenemen naar de club en hier op de rest van de spelers overbrengen. De uitstraling van Oranje is bovendien beter dan hiervoor, door de manier van spelen en de resultaten."

Onvoorspelbaar

Ook voor de druk die de titelrace met zich meebrengt, Feyenoord staat een punt achter op koploper Ajax, is de bagage van het spelen in het Nederlands elftal een extraatje voor zijn selectie. "Dat helpt zeker. Spelers maken stappen en weten nog beter wat er gevraagd wordt."

Koeman benadrukte nog maar eens dat Feyenoord absoluut niet in de favorietenrol zit voor het kampioenschap. "We proberen zo lang mogelijk te werken vanuit de underdogpositie. De doelstelling van Europees voetbal is grotendeels behaald. De andere teams moeten meer. Dat betekent niet dat ik geen druk leg op mijn spelers hoor. Als er één is die dat doet, ben ik het wel."

Heerenveen is in eigen stadion nog ongeslagen tegen de top vier. Koeman heeft de ploeg van coach Marco van Basten hoog zitten. "Ze hebben PSV ongelofelijk onder druk gezet. Het is de vraag of ze dat ook tegen ons durven. Op papier is dit de lastigste uitwedstrijd, maar het is zo onvoorspelbaar."