Een door NUsport magazine samengestelde jury van twaalf voetbalanalisten koos Adam Maher als grootste talent van Nederland. Alfons Groenendijk had Maher in zijn persoonlijke lijst ook op één staan. De oud-voetballer heeft eveneens hoge verwachtingen van Mike van der Hoorn. 

De FC Utrecht-verdediger is op de lijst van Groenendijk het op vijf na grootste talent van Nederland. Hij hoeft alleen Maher, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Ricardo van Rhijn en Stefan de Vrij voor zich te dulden.

Voor Groenendijk, die tegenwoordig de A1 van Ajax traint, is het geen verrassing dat bondscoach Louis van Gaal Van der Hoorn al in zijn voorselectie voor Oranje opnam.

''Het is een jongen die mij al langer opvalt, hij heeft zich stormachtig ontwikkeld'', stelt Groenendijk. ''Hij is meedogenloos, een winnaar. Ik vind hem van hetzelfde type als Jaap Stam. Er wordt altijd gezegd dat we in Nederland niet kunnen verdedigen, maar aan Van der Hoorn zie je dat we ze toch kunnen opleiden.''

Vergeleken met de andere juryleden heeft Groenendijk veel spelers in zijn top twintig opgenomen die (nog) niet bij topclubs spelen in de eredivisie. Zoals ook Van der Hoorns ploeggenoot Anouar Kali (op plek twaalf) en de ADO-spelers Kevin Jansen en Mike van Duinen (dertiende en veertiende).

Creativiteit

Over middenvelder Kali, die na dit seizoen wellicht voor Anderlecht speelt, zegt Groenendijk: ''Een leuke speler om naar te kijken. Met zijn creativiteit laat hij zijn ploeg beter voetballen. Wel moet hij zorgen dat hij wat meer in het strafschopgebied van de tegenstander komt.''

Jansen zag Groenendijk eerder dit seizoen goed overeind blijven tegen Ajax. ''Die viel me echt op in dat duel. Hij bleef heel rustig aan de bal en maakte in moeilijke situaties de juiste keuzes. Dat is knap als je nog niet veel van zulke duels gespeeld hebt.'' 

De top twintig van Alfons Groenendijk

1. Adam Maher (AZ)
2. Tonny Vilhena (Feyenoord)
3. Jean-Paul Boëtius (Feyenoord)
4. Ricardo van Rhijn (Ajax)
5. Stefan de Vrij (Feyenoord)
6. Mike van der Hoorn (FC Utrecht)
7. Marco van Ginkel (Vitesse)
8. Ola John (Benfica)
9. Bruno Martins Indi (Feyenoord)
10. Jordy Clasie (Feyenoord)
11. Joël Veltman (Ajax)
12. Anouar Kali (FC Utrecht)
13. Kevin Jansen (ADO Den Haag)
14. Mike van Duinen (ADO Den Haag)
15. Jetro Willems (PSV)
16. Stefano Denswil (Ajax)
17. Jody Lukoki (Ajax)
18. Rajiv van La Parra (sc Heerenveen)
19. Guus Hupperts (Roda JC)
20. Yanic Wildschut (VVV-Venlo)

De komende dagen brengt NUsport ook de persoonlijke ranglijsten van de andere juryleden. Maandag was al de rangschikking van Kenneth Perez te lezen, dinsdag die van Riemer van der Velde, woensdag die van Ronald de Boer en donderdag plaatsten we de lijst van Aad de Mos.

Het volledige eindklassement op basis van de twaalf individuele ranglijsten valt inclusief de toelichtingen te lezen in NUsport magazine van deze maand. Daarin ook een tipparade alsmede een interview met Adam Maher, Stefan de Vrij en Ricardo van Rhijn. Het blad ligt nu in de winkels, is online bestelbaar en op de iPad verkrijgbaar.