Voor de grote landen zal de kwalificatie voor het EK voetbal in 2016 in Frankrijk een makkie zijn. Dat heeft UEFA-voorzitter Michel Platini donderdag in Sofia min of meer toegegeven.

''Het kwalificatietoernooi zal minder interessant zijn. Maar het eindtoernooi zelf zal des te leuker worden'', liet de Franse oud-international weten.

Het EK in 2016 zal voor de eerste keer uit 24 landen bestaan. Het kwalificatietoernooi ondergaat echter amper wijzigingen volgens Platini.

''Dat betekent dat uit één poule van zes teams twee of drie landen zich kunnen plaatsen voor de eindronde. De kwalificatiewedstrijden zullen dus minder spannend zijn.''

Platini benadrukte in Bulgarije dat de uitbreiding van 16 naar 24 teams oorspronkelijk niet zijn idee was. ''Het besluit is in 2006 al genomen, na een verzoek van Ierland en Schotland'', legde de UEFA-preses uit.

''Ik denk wel dat het een succes gaat worden. We hebben zeker 24 goede teams in Europa die redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Daarom verwacht ik niet dat de kwantiteit de kwaliteit bij het EK uiteindelijk zal aantasten.''

De UEFA bestaat momenteel uit 53 lidstaten, met Gibraltar als aspirant-lid.