Met een comfortabele voorsprong (vijftien punten en een beter doelsaldo) gaat Manchester United de slotfase van de competitie in. 

Door Bart Vlietstra

Robin van Persie maakt zich al langzaam op voor zijn eerste landstitel. "Dat ik waarschijnlijk mijn eerste titel ga winnen, is heel fijn. Daar ben ik wel echt heel blij mee."

Het uitblijven van prijzen, de Nederlandse aanvaller won zijn laatste echte trofee bij Arsenal (de FA Cup in 2005), bezorgde Van Persie 'aardig wat pijn'. Hij bevestigde met een glimlach er grijzer van te zijn geworden.

"Maar het moet nog gebeuren", waarschuwde hij vervolgens. "We hebben een grote voorsprong, maar moeten nog negen lastige wedstrijden afwerken. Moeten nog naar West Ham, Sunderland, dan nog Chelsea (FA Cup, red.) en als we die winnen twee keer achter elkaar City."

"En daarna nog Stoke. Dat zijn allemaal geen lekkere zomerse potjes. Vorig jaar stond Manchester United acht wedstrijden voor het einde nog iets van acht punten voor. Dus we moeten het wedstrijd voor wedstrijd bekijken. Maar het komt akelig dichtbij en daar ben ik heel blij mee."

Dat hij bij United omringd wordt door kwaliteit vergroot zijn vertrouwen in een goede afloop. "Ik zit in een mindere periode, heb zes wedstrijden niet gescoord. Maar mijn ploeggenoten stonden allemaal op. Shinji Kagawa maakte een hattrick, Wayne Rooney pakte zijn goaltjes mee. Dus dat is wel fijn, dat het dan niet meteen helemaal misgaat", aldus de spits die afgelopen zomer overkwam van Arsenal.

Knettergek

De Rotterdammer hoopt dat de landstitel het startschot wordt voor meer zilverwerk. "De afgelopen periode was ik de chauffeur van Rio Ferdinand. En hij vertelde dat hij op een gegeven moment dacht dat hij nooit kampioen zou worden."

"Hij werd er knettergek van. 'Maar als je die eerste hebt gepakt', zei hij, 'nou jongen dat smaakt zó lekker, dan wil je meer. Dan is dát de standaard. Dan is dat het enige dat nog telt. Dat is de ondergrens. Alles wat je minder pakt is niet goed genoeg meer.' Rio heeft lang moeten wachten. En ik ook."