Jonathan De Guzman stond dinsdagavond wederom in de basis van het Nederlands elftal als rechtshalf.

Door Bart Vlietstra

Net als een paar dagen eerder tegen Estland viel de speler van Swansea City, bij zijn eerste club Feyenoord nog een frivole nummer tien, tijdens de thuisbeurt tegen Roemenië (4-0) op door zijn gecontroleerde stijl.

"Mijn taak is de verdediging te 'bewaken' bij balverlies en in balbezit het spel te verdelen. Vandaar dat ik wat controlerender speel. Dat ging, net als tegen Estland, niet slecht, volgens mij", aldus De Guzman tegen NUsport.

De in Canada geboren middenvelder hoopt zijn kans te hebben gepakt. "Maar dat weet je nooit. Ik moet goed blijven spelen, ook bij mijn club om de volgende keer weer in de basis te starten. Maar als jij zegt dat het een goed teken is dat ik erin stond terwijl de meeste middenvelders aanwezig waren, dan ben ik dat met je eens. Aan de andere kant heeft Oranje een zeer brede selectie. Er kan veel gebeuren de komende maanden."

Niet alleen daarom houdt De Guzman de Nederlandse competitie, voornaamste bron van bondscoach Louis van Gaal, in de gaten. "Het is heel spannend, zó! Iedere keer als ik klaar ben kijk ik meteen op mijn telefoon wat de uitslagen zijn.'"

"Uiteraard hoop ik dat Feyenoord de titel pakt. Ik heb de Feyenoorders na de wedstrijd extra succes gewenst. Maar een voorspelling durf ik niet echt te doen. Iedereen die nu nog in de race is, kan voor mijn gevoel de titel winnen."

Toekomst

De toekomst van De Guzman is nog net zo onzeker. Zijn voorkeur is duidelijk, de middenvelder hoopt dat Swansea City - waar hij dit seizoen op huurbasis grote indruk maakt - hem overneemt van Villarreal.

"Dat ik nu wat interlands achter mijn naam heb, verandert niets aan dat verlangen. Ik wil graag bij Swansea blijven. Ze spelen er goed voetbal en zijn tevreden over mijn prestaties. Ik wil even vaste grond onder de voeten, me bij Swansea verder ontwikkelen. We gaan binnenkort weer praten. Ik hoop dat het goed komt."