Het Nederlands elftal heeft in het afgelopen decennium overtuigend afgerekend met het oude imago van brekebeen in de WK-kwalificatiereeks. 

Sinds het mislopen van de mondiale eindronde van 2002 liet Oranje slechts twee steken vallen in alle voorrondeduels, beide keren tegen Macedonië in de route richting het WK in Duitsland van 2006. Geen enkel land heeft in die periode betere resultaten geboekt in de WK-kwalificatie.

Tegenover de twee remises tegen Macedonië noteerde Oranje liefst 23 zeges. Het gemiddelde aantal punten per WK-kwalificatiewedstrijd sinds de mislukte Azië-campagne van 2000/2001 bedraagt liefst 2,84. Duitsland is het op één na best presterende land met een gemiddelde van 2,60.

Niet onschendbaar

'Die Mannschaft' speelde wel minder voorrondewedstrijden dan Nederland omdat het als organiserend land rechtstreeks was geplaatst voor het WK 2006.

Engeland completeert de top drie met een moyenne van 2,52. 'The Three Lions' troeven Spanje, Italië en Nieuw-Zeeland (alle een gemiddelde 2,38) af. De regerend wereldkampioen had play-offs nodig om het WK 2006 te bereiken en is tot dusverre ook niet onschendbaar in de strijd om een ticket voor het toernooi in Brazilië.

Nieuw-Zeeland is dus het eerste niet-Europese land op deze lijst. Het land uit Oceanië verzamelt vooral sinds het vertrek van Australië naar de Aziatische zone punten bij de vleet.

Mexico (2,29), Ivoorkust (2,28), Japan (2,27) en Australië (2,18) maken de top tien vol. Voormalige wereldkampioenen Frankrijk (2,12), Brazilië (1,89), Argentinië (1,85) en Uruguay (1,73) hebben het laatste decennium vaak averij opgelopen in de kwalificatiecycli.

Beste landen in WK-voorronde sinds 2004 (Graphic: Joost Geerts)

(c)Joost Geerts

Zwaargewichten

De reden dat Europese landen dominant zijn op deze lijst heeft vooral te maken met het feit dat in de meeste andere continenten het kaf van het koren wordt gescheiden in een voorronde.

In Afrika, Azië en Noord- en Midden-Amerika treden de zwaargewichten vaak meteen tegen elkaar aan, terwijl de Europese grootmachten de verplichte nummers moeten afwerken tegen landen als Andorra en San Marino en zo hun 'puntenrekening' flink kunnen spekken.

Nederland dankt de status van best presterende land in de laatste WK-kwalificatiereeksen vooral aan de defensie, die slechts zeven goals hoefde te incasseren sinds de Ier Jason McAteer in de voorronde van 2002 voor een van de meest pijnlijke tegentreffers in de Oranje-historie zorgde.