De Engelse bondscoach Roy Hodgson heeft Rio Ferdinand teruggehaald bij de nationale ploeg. Eerder had Hodgson nog gezegd dat de interlandloopbaan van de verdediger van Manchester United voorbij was.

Hodgson vertelde dat in oktober vorig jaar tijdens een tripje met de Londense metro aan andere passagiers.

Dat deed veel stof opwaaien in Engeland omdat het de volgende dag in alle kranten stond. Hodgson bood destijds Ferdinand zijn excuses aan voor zijn loslippigheid.

Saillant is dat naast Ferdinand ook Chelsea-speler Ashley Cole door Ferdinand is geselecteerd voor de WK-kwaliticatieduels met San Marino en Montenegro.

Terry

Vorig jaar stonden Ferdinands broertje Anton en Chelsea-speler John Terry tegenover elkaar voor de rechtbank omdat Terry Anton Ferdinand racistisch zou hebben bejegend. Cole steunde destijds zijn clubgenoot Terry, waarna Rio Ferdinand op twitter uithaalde naar Cole.

Hodgson verwacht dat de twee intussen weer door één deur kunnen. ''Ik hoop dat het op de lange termijn weer goedkomt met hun vriendschap.''

De 34-jarige Ferdinand, die op 81 interlands staat, speelde sinds juni 2011 geen wedstrijd meer voor het nationale team. Voor het EK van vorig jaar passeerde Hodgson hem. Officieel op sportieve gronden, maar in Engeland wordt algemeen aangenomen dat de keuzeheer hem niet met Terry in één team wilde hebben. Laatstgenoemde is inmiddels gestopt als international.

WK 2014

Hodgson was bij de bekendmaking van zijn selectie vol lof over Ferdinand. ''Gezien zijn huidige vorm verdient hij deze oproep absoluut. Als Rio tijdens het WK 2014 nog steeds op dit niveau zit, dan is hij een belangrijke kandidaat voor de WK-selectie.''

Ook Scott Parker en Michael Dawson zijn na lange afwezigheid door Hodgson weer bij de selectie gehaald.

Engeland staat momenteel tweede in poule H. Bij een zege op Montenegro veroveren 'The Three Lions' de koppositie in de strijd om een plek op het mondiale eindtoernooi.