Ajax heeft zondag PEC Zwolle met 3-0 verslagen en daarmee de koppositie in de eredivisie overgenomen van PSV, dat zaterdagavond met 2-1 verloor van sc Heerenveen. 

De verschillen in de bovenste regionen van de eredivisie zijn heel klein na 26 speelrondes. Ajax heeft nu 54 punten, één meer dan PSV en Feyenoord, dat eerder op zondag met 1-0 won bij Roda JC.

Ajax deed tegen PEC Zwolle niet zo veel anders dan in de voorgaande onbesliste optredens voor eigen publiek tegen Roda JC en ADO Den Haag. Een belangrijk verschil was wel dat de thuisploeg zich dit keer snel wist te belonen voor een veldoverwicht.

Lasse Schöne zag na negentien minuten de vrijstaande Kolbeinn Sigthorsson, die koelbloedig raak schoot (1-0). 

Sigthorsson was na 26 minuten ook betrokken bij de tweede treffer van zijn ploeg. Doelman Diederik Boer kon met een fraaie reflex nog wel voorkomen dat de IJslander raak kopte. Hij was vervolgens kansloos op een inzet van Siem de Jong (2-0).

De aanvoerder van Ajax leek hierbij geblesseerd te raken, maar hij kon toch verder.

Gemiste kansen

Eenmaal op voorsprong liet Ajax ook weer zien dat het veel kansen nodig heeft om te scoren. Sigthorsson, Viktor Fischer, Christian Eriksen en De Jong verzuimden hun ploeg op een grotere voorsprong te zetten.

Daarom duurde het tot de tachtigste minuut totdat Ajax echt opgelucht kon ademhalen. Eriksen hield na een snelle dribbel het overzicht en gunde de derde treffer aan Boerrigter.

Het is de eerste keer sinds 2004 dat Ajax in de maand maart de eredivisieranglijst aanvoert. Komende week nemen de Amsterdammers het in Alkmaar op tegen AZ.