Jürgen Locadia heeft titelverdediger PSV woensdagavond een plek bezorgd in de finale van de KNVB-beker.

De vervanger van de geschorste Jeremain Lens nam in de halve finale bij PEC Zwolle alle doelpunten van de Eindhovenaren voor zijn rekening: 0-3.

PSV speelt in de eindstrijd tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Ajax en AZ in de Amsterdam Arena.

Locadia maakte na ruim een kwartier de openingstreffer op aangeven van Georginio Wijnaldum. De aanvallende middenvelder verzorgde in de 34e minuut ook de assist bij de tweede treffer van de spits.

In de tweede helft zette Zwolle aan, maar de ploeg van coach Art Langeler bleek te onmachtig om het PSV echt moeilijk te maken. Locadia besliste in de slotfase met zijn derde treffer de wedstrijd definitief.

Aardig

Locadia kwam door een samenloop van omstandigheden in beeld voor het duel met PEC. Lens was na het spraakmakende incident van afgelopen weekeinde na afloop van de wedstrijd bij Feyenoord geschorst. Vervanger Tim Matavz bleek vlak voor de aftrap niet te kunnen aantreden. De Sloveen was grieperig.

Locadia pakte zijn kans door twee keer te profiteren van goed inzicht van Wijnaldum. Zwolle, dat recentelijk in de competitie PSV in eigen huis had verslagen, deed alleen aardig mee. Behoudens een schietkans van Arne Slot gaven de Brabanders weinig weg in de eerste helft.

Met twee nieuwe gezichten (Fred Benson en Bart van Hintum) én meer overtuiging begon PEC aan de tweede helft. Dat leidde meteen tot aardige kansen. Mateusz Klich zag zijn schot via de lat over het doel stuiteren. Een kopbal van Denni Avdic werd nog maar net door Marcelo van de lijn gehaald.

Daarna kostte het PSV niet overdreven veel moeite meer de wedstrijd te controleren. Enkele minuten voor tijd maakte Locadia ook nog zijn derde. Deze keer op aangeven van Oscar Hiljemark.