Gabor Horvath (29), niet te verwarren met zijn naamgenoot van ADO Den Haag, heeft alvast een boekje opengedaan over de omvang van 'matchfixing' in het Hongaarse voetbal.

De voormalig verdediger van onder meer Siofok en Diosgyöri, die tegenwoordig in Dubai werkt als fitnesstrainer, staat binnenkort in zijn vaderland terecht met nog 45 andere verdachten.

''Ik kon er gewoon niet aan ontkomen. Ik gokte zelf op onze wedstrijden waarin iets was geregeld. Ja, ik heb daar heel veel geld aan verdiend, maar ik gaf het ook weer heel gemakkelijk uit'', vertelde hij dinsdag in de Hongaarse media.

Horvath kwam terug op een eerdere bewering dat wel vijfhonderd spelers zich bezighielden met deze vorm van sportfraude, maar hield vol dat het op grote schaal gebeurde. ''Het was jammer dat op het hoogtepunt van mijn carrière deze ziekte om zich heen greep in Hongarije. Ook ik raakte besmet en velen met mij.''

Vorige week werd na vier jaar een grootscheeps onderzoek naar de malversaties in het Hongaars voetbal afgerond.

Vrije voeten

Volgens de krant Nemzeti Sport zijn er bewijzen gevonden dat er in 33 wedstrijd is geknoeid. Horvath is in afwachting van het proces, waarvoor nog geen datum is geprikt, op vrije voeten gesteld na een schriftelijke verklaring te hebben afgelegd.

''Na mijn arrestatie heb ik een afschuwelijke nacht in de cel doorgebracht met het overdenken van deze hele geschiedenis. Pas toen realiseerde ik me wat ik allemaal had gedaan. Ik kan alleen kwaad zijn op mezelf. Bang ben ik niet maar ik ben ook niet de rust zelve."

"Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik denk aan degenen die nog vast zitten. Ik heb spijt, ben bijna al mijn vrienden kwijt, maar ik heb de onderzoekers de volledige waarheid verteld.''