AMSTERDAM - Ajax kwam zondag op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen ADO Den Haag, tot teleurstelling van verdediger Toby Alderweireld. "Dit is heel zuur", sprak de 23-jarige Belg na afloop.

Door Jeroen van der Zanden

"Het is teleurstellend dat we de kansen die we krijgen niet afmaken, maar we creëren ze wél. Dat is dus het probleem niet."

Toch vond Alderweireld het niet nodig om bij de pakken neer te zitten. "Aan de andere kant: we zijn nu wel een puntje dichter bij koploper PSV gekomen. We hebben alles nog in eigen hand."

"Misschien missen we op dit moment ook een beetje vertrouwen", doelde de verdediger op de midweekse uitschakeling na strafschoppen in de Europa League tegen Steaua Boekarest. "We moeten gewoon hard blijven werken."

In de eerste helft speelde de arbitrage een dubieuze rol bij enkele aanvallen van Ajax. "Er werden in de eerste nog twee goals afgekeurd. Ik begreep dat die beslissingen beiden onterecht waren. Dat is heel zuur."

Moisander

Van een gebrek aan kwaliteit in de Amsterdamse selectie wilde Alderweireld niets weten. "Het is wel moeilijk hoor, als zij zich met elf man terugtrekken in het eigen strafschopgebied. We kregen weinig ruimte, zowel voorin als tussen de linies."

Bij de 0-1 van Tjaronn Chery ging collega-verdediger Niklas Moisander in de fout. Alderweireld nam de Fin echter niets kwalijk. "Opbouwend is hij misschien wel de beste in de eredivisie. Ik vind het wel heel makkelijk om hem op één fout af te rekenen."

"Dat doe ik in ieder geval zeker niet. Met zijn ingevingen komen we juist vaak tot goede aanvallen. Ik weet zeker dat hij volgende week en in de rest van het seizoen gewoon weer heel belangrijk voor ons is."