JOHANNESBURG - Nigeria heeft zondag de 29e editie van de Afrika Cup gewonnen. In de finale waren 'The Super Eagles' met 1-0 te sterk voor Burkina Faso. 

Sunday Mba werd de gevierde man bij Nigeria door zijn treffer vlak voor rust. Bij Nigeria stond Kenneth Omeruo van ADO Den Haag in de basis.

Nigeria voldeed met de winst aan de verwachtingen die op voorhand van de finale waren gesteld. Het land heeft naast veel meer inwoners ook veel meer spelers van naam in de nationale ploeg dan Burkina Faso.

Onder anderen de namen John Obi Mikel, Victor Moses (beiden spelend bij Chelsea) en Ideye Aide Brown (Dinamo Kiev) spreken meer tot de verbeelding dan de Burkinezen Mohamed Koffi (Petrojet), Djakaridja Koné (Évian Thonon Gaillard) en Florent Rouamba (FC Sheriff).

Zeker na de vroegtijdige uitschakeling van Ivoorkust en titelverdediger Zambia op het toernooi, lag de weg open voor Nigeria om de titel op te eisen. Dat deed de equipe van trainer Stephen Keshi eerder in 1980 en 1994.

Op papier werd de finale er niet moeilijker op toen Burkina Faso in de halve finale via strafschoppen Ghana naar de troostfinale verwees. Toch had de favoriet in de finale aanvankelijk veel moeite met de underdog. Mede daardoor ontstonden er in de eerste helft weinig kansen en leek er met 0-0 op het scorebord gepauzeerd te worden.

Mba

Toch opende Sunday Mba vlak voor het rustsignaal de score. De enige basisspeler van Nigeria die nog in de vaderlandse competitie speelt, schoot na een knappe actie de bal achter keeper Daouda Diakité.

Burkina Faso mocht blij zijn dat Mba trefzeker was, anders was de kans groot dat de ploeg met tien man verder had gemoeten. Keba Paul Koulibaly vergreep zich op belachelijke wijze aan een Ideye Aide Brown van Nigeria en had eigenlijk een rode kaart moeten krijgen. Scheidsrechter Djamel Haïmoudi uit Algerije vergat die echter te trekken.

Burkina Faso, dat voor het eerst zijn opwachting in de finale maakte, moest de tweede helft meer op de aanval spelen en deed dat ook. De ploeg werd gevaarlijker, onder meer door de snelle aanvaller Jonathan Pitroipa. Verder dan een kopballetje, een half uur voor tijd, kwam de ploeg echter niet. Nigeria speelde zich vervolgens vrij eenvoudig naar de toernooiwinst en verzuimde slechts uit te lopen in de slotfase.