ARNHEM - Na twee overwinningen tegen Ajax en een uitoverwinning op PSV, bleef Vitesse ook thuis tegen de Eindhovenaren op de been. Door een rake kopbal van Wilfried Bony pakte de ploeg van Fred Rutten in de slotfase een punt (2-2).

"Dat we opnieuw een topper niet verliezen, zegt misschien wel dat we een vrij goede selectie hebben", zei Rutten na afloop.

Tot de selectie behoorde voor het eerst sinds de winterstop ook weer Wilfried Bony, die is teruggekeerd van de Afrika Cup. Hij scoorde behalve de 2-2 ook de 1-1, uit een penalty.

Rutten: "Het verbaasde mij niet dat hij er meteen weer stond. Hij heeft goed getraind na zijn terugkeer. Is fris."

Rood Janssen

En Bony geeft ook nog eens een gevoel aan zijn medespelers waardoor we meer kunnen en durven. Daarin is hij leidend. Hij neemt het voortouw."

Toen Bony twee minuten voor tijd de 2-2 maakte, stond Vitesse met tien man. Theo Janssen had rood gekregen, omdat hij op de voet van Kevin Strootman ging staan.

"Je kunt hem geven", vond Rutten. "Maar ik denk niet dat Theo het bewust deed. Dat we daarna nog terugkwamen is een groot compliment."

Ziek

Met dat compliment kwam er voor Rutten een eind aan een bewogen periode. Hij had kritiek op de clubleiding, omdat de gewenst versterkingen uitbleven. Hij reisde niet met de spelersbus terug naar Arnhem na de bekernederlaag tegen Ajax. En hij meldde zich een paar dagen ziek.

"Ach er zijn zoveel lezingen over wat er is gebeurd. Ik heb na de wedstrijd tegen Ajax heel duidelijk in de kleedkamer gezegd dat ik niet met de bus mee zou rijden, omdat we nog een uur hadden om een transfer van een speler (Kelvin Leerdam red.) rond te krijgen. Daarom ben ik met Ted van Leeuwen meegereden."

Harder en rijper

"En wat er daarna allemaal is gebeurd… Ach, je moet alles een keer meemaken in dit vak. Bij tijd en wijle wordt je geknipt en geschoren. Maar daar word je alleen maar harder en rijper van als trainer."

"Of ik het de volgende keer anders zou doen? Dat weet je niet. Je komt nooit weer in precies zo’n zelfde situatie. Iedere keer is anders."